Live Live

Leerlingen Zeewinde schrijven gedichten

Woensdag 12 april 2023 14:35

Leerlingen Zeewinde schrijven gedichten

Op 19 april neemt de wethouder van Onderwijs, Tatjana Sormaz, hun gedichten in ontvangst. 

Rockanje - Hoe leg je leerlingen van 11, 12 jaar uit wat er in 1940-1945 in Nederland gebeurd is? ‘Blijf dicht bij je eigen omgeving. Daar leer je het meeste van.’ Dat dachten de leerkrachten van basisschool De Zeewinde in Rockanje. Dus zo gedacht, zo gedaan.

Samen met het Comité Herdenking 1940-1945, de werkgroep Maria Rust, het Streekarchief Voorne-Putten maakten ze er een heel project van: wat zie je in het dorp en de duinen nog van de Tweede Wereldoorlog?

Docenten Marieke van der Meer en Martine Schenk gaven aan groep 7 eerst een les over de oorlog in Nederland, vervolgens kwam Robert van Herk van het Streekarchief Voorne-Putten in Brielle vertellen over de oorlog in de eigen regio. Om het aanschouwelijk te maken had hij van alles bij zich: voedselbonnen, kaarten, oude foto’s en kranten.

Toen op naar de oude begraafplaats in het dorp, voor een rondleiding langs de gedenktekens die aan de oorlog herinneren: zoals het monument voor de gefusilleerde dorpsgenoten en het graf van Cornelis Vijfvinkel, net vader geworden, een maand na de Bevrijding omgekomen door een blindganger. De rondleiding werd gedaan door twee leden van de werkgroep Maria Rust. ‘Het is hier veel mooier dan in een museum’ hoorden ze een van de leerlingen tegen een ander zeggen.

De leerlingen gaan nu allemaal een gedicht schrijven, naar eigen keus: over een van de oorlogsslachtoffers of over een gevoel dat met oorlog te maken heeft. Op 19 april neemt de wethouder van Onderwijs, Tatjana Sormaz, hun gedichten in ontvangst. Enkele leerlingen zullen hun werk voorlezen en daarna zullen alle gedichten nog de hele zomer voor iedereen op Maria Rust te lezen zijn.

Deel deze pagina: