Live Live

Leeslab bevordert leesbevordering en leesplezier!

Zondag 24 maart 2024 11:25

Leeslab bevordert leesbevordering en leesplezier!

Brielle - De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor taalontwikkeling, leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid voor kinderen.

De Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en basisschool De Verwondering in Voorne aan Zee werken vanaf heden structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en digitale geletterdheid. Het doel hiervan is om kinderen te stimuleren om meer te lezen en hier plezier uit halen!

Donderdag 14 maart hebben leesconsulenten Mario en Daphne de opening vanuit de bibliotheek verzorgd. Nadat alle leerlingen van de school zich hadden verzameld in de hal van de school, opende leesconsulent Mario met een gedichtje. Daarna hebben drie leerlingen het ‘Leeslab’, zoals de school de bibliotheek officieel heeft genoemd, geopend door dwars door het rood-witte lint te rennen. Na luid gejuich was het Leeslab klaar voor gebruik. Alle leerlingen mochten daarna in groepjes voor het eerst een boek komen lenen, met hun eigen pasje.

Wist u dat veel kleuters bij aanvang van de basisschool een achterstand hebben van 2.000 woorden? Dat bij het verlaten van de basisschool 25% van de leerlingen een taalachterstand heeft van 2,5 jaar? Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen.

Team Jeugd & Educatie van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg voert daarom samen met gemeente Voorne aan Zee actief beleid voor de doelgroep kinderen van 0-12 jaar oud, waarbij het (jonge) kind centraal staat. De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid voor kinderen.

Deel deze pagina: