Live Live

Lezing over Tartaren

Gepubliceerd: Woensdag 08 januari 2020 14:41

Lezing over Tartaren

In haar lezing in 't Dijckhuis in Vierpolders vertelt Nadet Somers over de lotgevallen van deze mannen.

Vierpolders - Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de bevolking van Voorne kennis met Russen in Duitse dienst. U hoort er alles over tijdens deze lezing.

Alhoewel ze ‘Russen’ werden genoemd, ging het feitelijk om Wolga-Tataren die aan het oostelijke front krijgsgevangen waren gemaakt door de Duitsers. Na een verblijf in krijgsgevangenkampen, onder extreem slechte omstandigheden, konden de overlevende Tataren dienst nemen in het Duitse leger. Het 826ste bataljon, onder leiding van Ernst Schermuly, kwam na enkele omzwervingen terecht op Voorne. De lokale bevolking had gemengde gevoelens over de Tataren, die een vreemde taal spraken en een andere religie hadden. Toch zijn er ook enkele inwoners die nog een positieve herinnering hebben aan deze vreemdelingen in Duitse dienst.

In haar lezing vertelt Nadet Somers over de lotgevallen van deze mannen. Bijzonder is het verhaal van één van hen, die tijdens zijn repatriëring naar de Sovjet-Unie wist te ontsnappen naar Engeland. De lezing wordt gegeven op vrijdag 24 januari in 't Dijckhuis, inloop vanaf 19:30 uur. Aanvang 20:00 uur.

Deel deze pagina: