Live Live

Lichtjes voor oorlogsslachtoffers op Maria Rust

Gepubliceerd: Dinsdag 28 december 2021 14:51

Lichtjes voor oorlogsslachtoffers op Maria Rust

Het was koud, afgelopen vrijdag, maar tenslotte brandden alle 27 kaarsjes op begraafplaats Maria Rust in Rockanje.

Rockanje - Op Goeree-Overflakkee gebeurt het al vijf jaar in het kader van het mooie project 'Lichtjes op oorlogsgraven'. Op kerstavond worden er lichtjes gezet op de oorlogsgraven van mensen die om het leven kwamen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Toon Fokkema vond dat dit navolging verdiende en zette afgelopen vrijdagavond de eerste kaarsjes neer op begraafplaats Maria Rust in Rockanje.

Sporen van de oorlog

Samen met Jaap van der Veld en Jaap Snoeij verdiepte Fokkema zich in de oorlogsslachtoffers vanwege hun onderzoek naar de geschiedenis van begraafplaats Maria Rust. Zij brachten allen in kaart: welke Rockanjenaren (die hier waren geboren of hier woonden) overleden in binnen- en buitenland, wie er gefusilleerd zijn en wie er aanspoelden in Rockanje, militair of niet. Op Maria Rust liggen nu 16 geallieerden, 5 gefusilleerden en 6 burgerslachtoffers begraven (zie www.mariarust.nl). Onnodig te zeggen dat er veel meer waren: ze waren alleen tijdelijk op Maria Rust begraven of elders overleden en daar begraven.

Jonge twintigers

Toon Fokkema voelt zich altijd weer getroffen door het feit dat het vaak jonge twintigers waren, buitenlandse militairen, die er ten koste van hun eigen leven voor zorgden dat ook zijn generatie hier in vrijheid kon opgroeien: 'Ja, en dat niet alleen. Als je denkt aan de nabestaanden van alle andere slachtoffers. Die dragen dat hun hele leven met zich mee.' Vandaar dat hij, net als de Stichting WO2GO op Goeree-Overflakkee, het een goede ontwikkeling vindt dat ook de niet-militairen in de herdenking worden meegenomen. 

Ook elders
Er was geen ruchtbaarheid aan dit initiatief gegeven, maar wat later kwam er een gezin langs met vier kaarsjes. Komend uit de buurt van Nijmegen zetten de ouders met hun kinderen elk jaar op kerstavond hun lichtjes neer op de graven van de geallieerden op de begraafplaats in Groesbeek: 'Wij vinden het van belang dat onze kinderen dit meekrijgen. Zonder die jongens hadden wij hier nu niet gestaan.'

Deel deze pagina: