Live Live

Lichtjesavond oorlogsslachtoffers op Maria Rust

Woensdag 21 december 2022 15:31

Lichtjesavond oorlogsslachtoffers op Maria Rust

Het was koud vorig jaar, maar ten slotte stonden er 27 lichtjes op Maria Rust, ook dit jaar zet de werkgroep de lichtjes neer.

Rockanje - Op Goeree-Overflakkee gebeurt het al meer dan vijf jaar: in het kader van het project 'Lichtjes op oorlogsgraven' worden er op kerstavond lichtjes gezet op de oorlogsgraven van mensen die om het leven kwamen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Toon Fokkema vond dat dit navolging verdiende en zette vorig jaar op 24 december de eerste kaarsjes neer op begraafplaats Maria Rust in Rockanje.

Sporen van de oorlog

Leden van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) hebben zich in de oorlogsslachtoffers verdiept vanwege hun onderzoek naar de geschiedenis van begraafplaats. Zij hebben allen in kaart gebracht: welke Rockanjenaren (die hier zijn geboren of hier woonden) zijn er overleden in binnen- en buitenland, wie zijn er gefusilleerd en wie zijn er aangespoeld in Rockanje – militair of niet. Op Maria Rust liggen nu 16 geallieerden, 5 gefusilleerden en 6 burgerslachtoffers (zie www.mariarust.nl). Onnodig te zeggen dat er veel meer zijn geweest: anderen waren alleen tijdelijk op Maria Rust begraven of zijn elders overleden en daar begraven.

Jonge twintigers

Altijd weer zijn de leden van de werkgroep getroffen door het feit dat het vaak jonge twintigers waren, buitenlandse militairen, die er ten koste van hun eigen leven voor zorgden dat ook onze generatie hier in vrijheid kon opgroeien. Des te erger dat ook dit jaar oorlogen weer duizenden slachtoffers eisten, inclusief ooggetuigen en nabestaanden, die de verschrikkingen hun leven lang met zich mee zullen dragen. Vandaar dat de werkgroep het, net als de Stichting WO2GO op Goeree-Overflakkee, een goede ontwikkeling vindt dat ook de niet-militairen in de herdenking worden meegenomen.

Kerstavond: 17.00 uur op Maria Rust
Het was koud vorig jaar, maar ten slotte stonden er 27 lichtjes op Maria Rust. Ook dit jaar zet de werkgroep de lichtjes neer. Iedereen is van harte welkom om op zaterdag 24 december mee te doen – ook als u een lichtje wilt zetten op andere graven, ter herdenking van dierbare familie of vrienden.

Deel deze pagina: