Live Live

Live meekijken met officiële opening herdenkingsjaar

Woensdag 23 maart 2022 14:33

Live meekijken met officiële opening herdenkingsjaar

Op donderdagmiddag 24 maart 2022 kunt u vanaf 13.20 uur live meekijken naar een livestream vanuit Brielle. 

Brielle - De officiële opening van het herdenkingsjaar 1572 in Brielle in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning is voor een beperkt publiek toegankelijk, maar wel via een LIVESTREAM online te volgen.

Op donderdagmiddag 24 maart 2022 kunt u vanaf 13.20 uur live meekijken naar de livestream via https://geboortevannederland.nl/opening/

Tijdens de openingsmiddag en het gehele herdenkingsjaar staan vier waarden centraal die al sinds de Tachtigjarige Oorlog in het geding zijn: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid, met aandacht voor hun actuele context. Journalist en presentator Diederik Jekel neemt u deze middag mee en geeft uitleg over de geschiedenis en de aanleiding van deze opening van het herdenkingsjaar 1572.

· De bijeenkomst wordt geopend door de burgemeester van Brielle, drs. Gregor Rensen.

· Hij nodigt Zijne Majesteit de Koning uit om een plaquette te onthullen.

· Prof. Guido Marnef van de Universiteit van Antwerpen spreekt over ‘1572, een cruciaal jaar in de geschiedenis van Nederland’.

· Drs. Dagmar Oudshoorn, directeur Amnesty International Nederland, houdt een toespraak onder de titel ‘Tussen vrijheid en verbondenheid: van belangen naar waarden’.

· Een aantal jongeren en enkele burgemeesters gaan met elkaar in gesprek o.l.v. Marcel Bril. Dat doen ze aan de hand van de vraag:

“Hoe ga jij om met mensen die anders zijn, denken, doen dan jij?”

· Er zijn optredens van Faure Verbrugge, Dana Koppes en Manou te Voortwis.

· Het laatste woord is aan de voorzitter van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten, drs. Jos Wienen, burgemeester van Haarlem.

· Hij biedt Zijne Majesteit de Koning het 1e exemplaar aan van het boek ‘Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572’.

De opening is een gezamenlijk initiatief van de landelijke organisatie Samenwerkingsverband 1572-gemeenten en de gemeente Brielle.

Deel deze pagina: