Live Live

Maatjesprojecten op Voorne slaan handen ineen

Gepubliceerd: Dinsdag 07 maart 2023 17:25

Maatjesprojecten op Voorne slaan handen ineen

Tijdens een eerste samenwerkingsoverleg werd duidelijk dat er een grote behoefte is aan meer vrijwilligers (maatjes).

Voorne aan Zee - Niet iedereen is het zich bewust, maar mensen zijn als sociale wezens geboren. Het contact met anderen hebben we nodig, hierdoor voelen we ons prettig en kunnen we meer aan. Daarom is het zo bitter dat binnen Voorne aan Zee er mensen zijn die kampen met gevoelens van eenzaamheid.

Ouderen zien hun kennissenkring kleiner worden en vinden het vaak moeilijk om nieuwe contacten aan te gaan, mensen die ziek of beperkt zijn hebben moeite om te voldoen aan de sociale eisen van deze tijd.

Binnen de gemeente Voorne aan Zee bestaan een aantal organisaties met een maatjes- of bezoekproject. Het beoogde doel hierbij is om nieuwe contacten tussen (kwetsbare) inwoners te laten ontstaan.

Door vrijwilligers te koppelen aan hulpvragers ontstaat er een zogenoemde win-win situatie, want beide partijen voelen zich er beter door.

Het klinkt natuurlijk prachtig, ware het niet dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Een gegeven dat stichting PUSH, Welzijn Ouderen, de Zonnebloem en het SBO kunnen beamen. Ze hebben alle vier een wachtlijst. Om die reden is er besloten om gezamenlijk op te trekken en daar verandering in te brengen, want: de kracht zit in de verbondenheid.

Tijdens een eerste samenwerkingsoverleg werd duidelijk dat er een grote behoefte is aan meer vrijwilligers (maatjes). Ze moeten mensen enthousiast maken om vrijwilliger te worden en laten zien dat het je leven verrijkt wanneer je je voor een ander inzet.

Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen in doelgroep of aanpak per organisatie, maar wat hen bindt is de motivatie om mensen met elkaar in contact te brengen en te zien dat er mooie dingen ontstaan.

Deel deze pagina: