Live Live

Mantelzorgsalon

Gepubliceerd: Zondag 07 februari 2021 13:56

Mantelzorgsalon

Een slaapstoornis is niet alleen een nachtelijk probleem maar een onderdeel van de totale 24 uur.

Brielle - Op woensdag 17 februari 2021 vindt weer een mantelzorgsalon plaats. Het onderwerp dat deze maand aan bod komt is ‘slaapoefentherapie’. De presentatie wordt gegeven door oefentherapeut Xander Polderdijk.

Xander: ‘Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met slaapproblemen. Men piekert, ligt te woelen of tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Chronische pijn kan een oorzaak zijn. Om deze slaapproblemen aan te pakken heb ik mezelf laten bijscholen tot slaapoefentherapeut en oefentherapeut-chronische pijn.’

Er zijn verschillende soorten slaapproblemen, namelijk:

- Inslaapproblemen, wanneer het inslapen langer dan 3 kwartier duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand.

- Doorslaapproblemen, wanneer men moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3 kwartier later weer inslaapt.

- Te vroeg wakker worden, wanneer men meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker wordt en maar moeilijk weer in slaap kan komen.

- Een combinatie van bovenstaande problemen.

Een slaapstoornis is niet alleen een nachtelijk probleem maar een onderdeel van de totale 24 uur. Goed inzicht verkrijgen in de aard en de ernst van de problemen is noodzakelijk om grip te krijgen op het slaapprobleem en er verbetering in aan te kunnen brengen. De oefentherapeut brengt in kaart hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoonten en/of lichamelijke klachten de slaapklachten versterken. Belangrijk is dat de knelpunten van het slecht slapen bekend worden, en de cliënt inzicht krijgt in het slaapgedrag. Daarnaast bestaat de therapie uit oefeningen. Dit kunnen oefeningen zijn om te concentreren, stoppen met malen, aandachtsoefeningen, maar ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

U bent welkom op woensdag 17 februari 2021, van 13.30 tot 15.30 uur. Locatie: M.H. Trompstraat 135 (‘Het Bolwerk’), Brielle.

Voor informatie en/of aanmeldingen kunt u contact opnemen met Welzijn Ouderen per tel. 0181-728281 of e-mail: m.scova@catharina.nl. In verband met Corona hanteren wij een beperkt aantal deelnemers, vol is vol.

Deel deze pagina: