Live Live

Masterclass Blues op Maerlant College

Gepubliceerd: Vrijdag 05 juli 2019 17:30

Masterclass Blues op Maerlant College

De blues was de inspiratiebron van menig muzikant uit het verleden, maar ook van de hedendaagse sterren. 

Brielle - Op 4 juli organiseerde stichting Brielle BluesDag de tweede sessie van het project “Blues on Schools” met Guy Verlinde, Karl Zosel en Thierry Stiévenart. Dit keer vond het plaats op het Maerlant College.

“Blues on Schools” is een project waarbij leraren en muzikanten samenwerken om het ontstaan van de bluesmuziek te delen met jongeren. Zo leren zij meer over de oorsprong van de muziek en bespreken naar aanleiding van de muziek kwesties die heden ten dage nog steeds spelen.

In België toert Guy Verlinden (Lightnin’ Guy), winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project “geworteld in The Blues”. Samen met Karl Zosel op bas en Thierry Stiévenart op drums nam hij de leerlingen op enthousiaste wijze mee op een muzikale reis. Begeleid met anekdotes, werd de ontstaansgeschiedenis en de sociaal-culturele achtergrond van de muziek belicht. Uitgangspunt is door meer te weten over het ontstaan van de muziek, de maatschappelijke thema’s ook beter begrepen worden.

Als een volleerd docent nam Guy Verlinden in drie voorstellingen de 160 leerlingen leerlingen, van vier HAVO en vier en vijf VWO van het Maerlant college, direct mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die ontstonden. Er werd door de leerlingen al snel mee geklapt en gezongen.

Aan het einde van de les vertelde Guy dat hij die dag het virus van de blues had verspreid en hij sprak de hoop uit dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Stichting Brielse BluesDag uit Brielle Blues 3.0 om schoolprojecten te starten en zodoende jonge mensen kennis laten maken met deze oeroude vorm van expressie.

Deel deze pagina: