Live Live

Menno Twisk brengt verhalen tot leven

Dinsdag 25 juli 2023 17:56

Menno Twisk brengt verhalen tot leven

Menno Twisk, die tien jaar lang een eigen strandvondersmuseum in Castricum heeft gehad, vertelde veel over voorvallen uit zijn eigen leven.

Rockanje - De bezoekers van het zomerprogramma bij De Duinhuisjes afgelopen zondag, leken nog even een nat pak op te zullen lopen. Gelukkig ging de zon schijnen en kon het publiek lekker genieten van de verhalen en liedjes van Castricummer Menno Twisk.

Hij zong en vertelde over het strand- en duinleven in vroeger tijden, in Bakkum en Castricum. Wat er toen in Noord-Holland gebeurde, heeft veel gemeen met wat er voorviel in het kustgebied van Voorne.

Zoek de overeenkomsten

Menno Twisk, die tien jaar lang een eigen strandvondersmuseum in Castricum heeft gehad, vertelde veel over voorvallen uit zijn eigen leven. Maar ook over stropers en jagers, allemaal heel herkenbaar. Bij elk van de meegebrachte voorwerpen had hij een verhaal: bij de glazen bollen waarmee vroeger de netten drijvend werden gehouden, de klemmen van de stropers, het gehoororgaan van een potvis. Rond Bakkum en Castricum had je grootgrondbezitters – met of zonder eendenkooi. Zoals bij ons: denk aan het buiten Kooysight in Oostvoorne.

As van opa

Misschien dat er op het echte Noordzeestrand meer te beleven was dan aan het kalmere Haringvliet. Maar ook in Rockanje spoelden de drenkelingen aan, zoals in 1907 na de ramp bij Hoek van Holland met de veerboot Berlin of tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Bakkum ontdekte Menno Twisk het verhaal achter de verbrande bruidsfoto's. En achter het groene bootje met het blauwe zeiltje: 'We hebben dat bootje op het strand gevonden, met een urn erin. Bleek dat opa zijn kleinkinderen had gevraagd dat bootje te maken om daarin zijn urn het ruime sop te laten kiezen. De ene dag dreef het keurig richting Engeland, de volgende dag was de wind gedraaid en kwam het retour. Wij hebben achterhaald van wie de as was. De familie heeft de as alsnog verstrooid en liet ons het bootje, met het verzoek het verhaal te blijven vertellen.'

Deel deze pagina: