Live Live

Mobiele escaperoom 'Ondermijning' geopend

Gepubliceerd: Dinsdag 01 september 2020 19:34

Mobiele escaperoom 'Ondermijning' geopend

De gemeente Nissewaard maakt gebruik van de escaperoom tijdens de Week Van De Veiligheid van 5 tot 11 oktober.

Spijkenisse - Burgemeester Foort van Oosten heeft dinsdag 1 september de mobiele escaperoom ‘Ondermijning’ op het parkeerterrein aan de Breestraat in Spijkenisse geopend.

De escaperoom is een initiatief van het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT) van het RIEC Rotterdam. Het is een middel om de kennis van ambtenaren van gemeenten en andere overheidsinstanties in de regio Rotterdam te testen en te vergroten. De gemeente Nissewaard maakt gebruik van de escaperoom tijdens de Week Van De Veiligheid. Deze duurt van 5 tot 11 oktober. Dinsdag had burgemeester Van Oosten alvast de eer om de escaperoom te openen.

Aanpak

Gemeente Nissewaard heeft de aanpak van ondermijning tot één van de speerpunten benoemd. In Nissewaard pakken we ondermijnende criminaliteit integraal aan met partners zoals de politie, het OM en de Belastingdienst. Ook het ROBT sluit regelmatig aan. Dit team helpt gemeenten binnen de regio Rotterdam met het verbeteren van de bestuurlijke aanpak met advies, uitvoering en informatie. De bestuurlijke aanpak is namelijk hét instrument om ondermijnende criminaliteit te frustreren en te belemmeren.

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is niet alleen repressief, maar ook preventief op het gebied van bewustwording. Dit ‘on-tour’ project van het ROBT is daar een mooi voorbeeld van. De komende maanden trekt de escaperoom door de regio.

Ondermijning

Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. Bij activiteiten maakt de georganiseerde criminaliteit gebruik van diensten uit de bovenwereld. De bovenwereld en onderwereld raken hierdoor verweven met elkaar

Criminelen schuwen het niet om legale partijen te beïnvloeden of te onderdrukken. Denk daarbij aan volksvertegenwoordigers, ambtenaren en onschuldige burgers. Daarbij passen criminelen soms ook zwaar geweld toe, tot aan liquidaties in woonwijken toe. Het effect is dat bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken. Dit ondermijnt en bedreigt onze samenleving en rechtsstaat.

Voor meer informatie over ondermijning, kijk op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondermijning/ondermijnende-criminaliteit

Deel deze pagina: