Live Live

Moderne dans vindt een thuis in BREStheater

Maandag 25 december 2023 13:22

Moderne dans vindt een thuis in BREStheater

Brielle - Gezien de staande ovaties bij beide voorstellingen, kan de conclusie niet anders zijn, dat ‘Voorne aan Zee Danst’ bestaansrecht heeft. 

Voorne aan Zee danst’ moet een traditie worden in de december maand. Wederom werd de dansvoorstelling NEXUS met groot succes ontvangen. Precies een jaar na het succes van ‘Brielle danst Hoop’. Nu met verbinding als leidend thema.

Het is dus mogelijk om een professionele dansvoorstelling te maken met lokaal talent, niet eenmalig maar structureel. Choreografe Marjolijn Breuring heeft wederom een productie neergezet met dansers, belichting- en muziek compositie die verder reiken dan de regio Voorne/ Putten. Weer werd op abstracte wijze vorm gegeven aan begrippen als: samenwerking, vertrouwen en wantrouwen, groepsdynamiek en verbinding.

Drie maanden is er intensief met negen dansers gewerkt, waarbij solo’s, duetten, en ensemble dansen zich afwisselde met grote complexiteit. Opnieuw werkte Marjolijn Breuring samen met de Amerikaanse componist Terence Hansen. Via het internet werd een verbinding gelegd, die je bijna een metafoor zou kunnen noemen voor de voorstelling. De verscheidenheid die je terug vindt in de aanpak, zag je ook terug bij de dansers op het podium.

De voorstelling was nog complexer en experimenteler dan vorig jaar, waarbij duidelijk het handschrift van Marjolijn Breuring zichtbaar was. Een extra compliment moet gemaakt worden voor het schitterende lichtplan van Bouwe Hoekman, die haarfijn wist wat de voorstelling nodig had. Dit alles geproduceerd met fantastisch lokaal talent, en mede tot toestand gekomen met een crowdfunding actie, door donateurs die aan moderne dans een warm hart toe dragen.

Gezien de staande ovaties bij beide voorstellingen, kan de conclusie niet anders zijn, dat ‘Voorne aan Zee Danst’ bestaansrecht heeft en we weer voorstellingen kunnen verwachten in december 2024. Dat kunst verbroedert en troost biedt, is niks nieuws, maar dat een kunstvorm als moderne dans bestaansrecht heeft op Voorne/Putten is een hoopvolle gedachte. 

Deel deze pagina: