Live Live

Mooie vondsten tijdens taxatiedag in Brielle

Gepubliceerd: Dinsdag 13 augustus 2019 23:05

Mooie vondsten tijdens taxatiedag in Brielle

Afgelopen dinsdagmiddag was de bekende taxateur Arie Molendijk te gast in het Bastion Hotel in Brielle om taxaties te doen. 

Brielle - Het was dinsdagmiddag een komen en gaan van mensen met boekenwaar in het Bastion Hotel. Sommigen met volle koffers, anderen met dozen en plasic tassen. Taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam had zijn handen vol.

Onder de vele bosatlassen en recent uitgegeven atlassen ... waren er toch een paar die er uit sprongen. In het begin van de middag liet een jong echtpaar met kinderen eerst een incomplete duitse Andrees atlas zien zonder enige waarde ... echter de tweede atlas met een lelijke band bleek een echte Blaeu atlas van de wereld te zijn. Hoewel de band beschadigd was, waren de kaarten los in de band toch compleet. Een vrij zeldzame editie uit 1792 uitgegeven door Elwe in Amsterdam origineel met de hand keurig ingekleurd door een beroepskleurder uit die tijd. Een tweetal kaarten bleek in de marge beschadigd. De veilingwaarde varieert tussen de 3000 tot 5000 euro afhankelijk van de staat. De veilingwaarde is de echte taxatie en niet de verkoopwaarde van een antiquariaat. Dat kan in bedragen enorm verschillen en werkt verwarrend.

Even later weer een bijzonder keurig gerestaureerde atlas namelijk het Caart Boek van Voorne en Putten uit 1701 met de frontespice van de beroemde graveerder Romeyn de Hooghe en de kaarten van de gebroeders Luyken. Ook ingekleurd uit die tijd. Hoewel keurig en vakkundig gerestaureerd waren er toch oude sporen van vocht en schimmel te zien waardoor de verf deels was afgesleten ... Op internet worden van deze uitgave in kleur momenteel 3 aangeboden in goede staat. De hoogste vraagprijs is ruim 33.000 dollar. Deze vraagprijs is geen taxatie. Echter een goed exemplaar doet op een veiling ca. 4000 tot 6000 euro. Dat is de echte taxatie voor een perfect exemplaar. Niet de band maar de staat en conditie van de kaarten bepalen deze waarde. Dit gerestaureerde exemplaar zou op een veiling in overleg met veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden 3000 tot 4000 euro op kunnen brengen.

Nog geen paar minuten later komt oud archivaris de heer Hordijk van het streekarchief binnen met een prachtige journaal of reisbeschrijving vanuit Brielle naar diverse landen met schitterende aquarellen en tekeningen in een mooie lederen band. De aquarellen deels met een gouden randversiering. Zoiets is eenmalig en kan zomaar op een goede veiling 2000 of meer euro opbrengen.

Dinsdag 24 december hoopt Molendijk terug te komen naar het Bastion Hotel. Zie www.molendijkboeken.nl

Deel deze pagina: