Live Live

Niet alle problemen in Voornes Duin goed in beeld

Dinsdag 18 juli 2023 20:51

Niet alle problemen in Voornes Duin goed in beeld

de Ecologische Autoriteit adviseert de natuurdoelanalyses te verbeteren met aanvullende informatie.

Voorne aan Zee - De Ecologische Autoriteit heeft adviezen uitgebracht over de natuurdoelanalyses van de twee duingebieden Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek in Zuid-Holland.

De Ecologische Autoriteit ziet dat de provincie al maatregelen neemt maar dat de natuur desondanks nog niet genoeg herstelt. De gestelde natuurdoelen zijn nog niet in zicht. De Ecologische Autoriteit ziet mogelijkheden om aanvullende maatregelen te nemen. Meer inzicht in de natuur is nodig om deze maatregelen goed in beeld te krijgen. De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen, waarin zij onderbouwen wat er in een gebied nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.

De natuurdoelanalyses die nu zijn beoordeeld, gaan over de Natura 2000-gebieden Voornes Duin en Duinen Goeree & Kwade Hoek. In deze duingebieden heeft de wind te weinig invloed. Daardoor zijn er te weinig open plekken en zandverstuivingen en dat zijn bepalende kernwaarden in het gebied. Het aantal exotische planten – zoals Amerikaanse Vogelkers en Japanse Duizendknoop is toegenomen en dat leidt ertoe dat inheemse bomen en struiken er juist minder voorkomen. In beide gebieden is bovendien een gebrek aan konijnen om het gras voldoende weg te grazen. In combinatie met een te hoge stikstofconcentratie leidt dat ertoe dat het open duingebied dichtgroeit. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen genomen zijn in de gebieden, maar ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur.

De Ecologische Autoriteit waardeert de inspanningen van de provincie Zuid-Holland, die al in 2021 is gestart met het maken van natuurdoelanalyses. Voor beide gebieden is echter meer informatie uit het veld nodig. De Ecologische Autoriteit constateert dat er kennistekorten zijn over de samenstelling van de bodem, de waterhuishouding en informatie over de aantallen en soorten planten en dieren. Specifiek moet er gekeken worden van het effect is van beregening met grondwater uit de binnenduinrand. Daarnaast moet een scenario worden opgesteld voor als het niet lukt om de stikstofdepositie terug te dringen. Verder roept de Ecologische Autoriteit op om aandacht te besteden aan de dynamiek die de wind in de duinen veroorzaakt en het verwijderen van exotische plantensoorten. Kennis over de duinen als systeem is nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om de natuur weer gezond te maken. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht in een kennisprogramma voor deze gebieden verder uit te werken. Kennis van lokaal betrokken ecologen en beheerders moet daarbij goed benut worden.

Kortom: de Ecologische Autoriteit adviseert de natuurdoelanalyses te verbeteren met aanvullende informatie zodat goede besluiten genomen kunnen worden in het gebiedsprogramma. Tegelijk moet niet gewacht worden met maatregelen tot alle kennis compleet is. Knelpunten en oorzaken die reeds in beeld zijn kunnen per direct worden aangepakt.

Deel deze pagina: