Live Live

Nieuw bestuur voor Ramtorenschip De Buffel

Dinsdag 06 februari 2024 10:30

Nieuw bestuur voor Ramtorenschip De Buffel

Hellevoetsluis - De Buffel ligt in de vestinghaven en is daar inmiddels een bezienswaardig, uniek stuk maritiem cultureel erfgoed.

Met ingang van 01-12-2023 heeft museumschip de Buffel een nieuw bestuur. Wim Noordzij treedt toe als voorzitter, Zosia Huykman als secretaris, Peter Klompe als algemeen lid en Wil Wiegel van het huidige bestuur wordt penningmeester.

Ze bedanken het vorige bestuur bestaande uit Tom Wensink, Ed Wijbrands en Wim Quirijns voor hun passie en tomeloze inzet voor het museumschip Buffel. Zij zullen als vrijwilliger betrokken blijven, zodat hun kennis en ervaring niet verloren gaan.

Er zijn voor 2024/2025 focuspunten aangebracht om verleden, heden en toekomst van de Buffel te verbinden. Beleving, unieke ervaringen, educatie en plezier zijn de kernwaarden zowel voor vrijwilligers als bezoekers.

Het nieuwe bestuur heeft zich tot doel gesteld:- samenwerking met Droogdok Jan Blanken in 2024 daadwerkelijk vorm te geven (onder de vlag van “Fortresse Holland”)
- samen (met nog andere historische objecten binnen de vesting) te streven naar een maritiem “openlucht museum”, waarbij met name een aantrekkelijk vrijwilligers beleid en moderne technieken (zoals VR) extra aandacht dienen te krijgen
- gezamenlijk de marketing een boost te geven zodat meer bezoekers worden aangetrokken

Museumschip de Buffel werd gebouwd in 1868. Zij had als thuisbasis marinestad Hellevoetsluis en had als uniek (stalen) ramtorenschip de taak de Nederlandse kust te bewaken. Omdat ook in die tijd technische ontwikkelingen zich snel opvolgden werd ze al na 28 jaar verbouwd en in gebruik genomen als logement- en opleidingsschip voor marinepersoneel in Hellevoetsluis en later ook op andere locaties.

Tien jaar geleden keerde de Buffel trots terug in de vestinghaven en is daar inmiddels een bezienswaardig, uniek stuk maritiem cultureel erfgoed. Vorig jaar verwierf de Buffel de status van “erkend” museum. Aan boord laten verschillende exposities de ruim 150-jarige geschiedenis van het schip zien. Met haar karakteristieke, deels nog originele inrichting, en de bijzondere collectie met herkenbare nautische objecten, is het niet moeilijk om je terug te wanen in de Marine-historie van Hellevoetsluis!

Deel deze pagina: