Live Live

Nieuwe gemeentevlag Voorne aan Zee vastgesteld

Vrijdag 22 december 2023 11:17

Nieuwe gemeentevlag Voorne aan Zee vastgesteld

Voorne aan Zee - Nu de gemeenteraad een vlag heeft gekozen zal deze worden opgenomen in het officiële Nederlandse vlaggenregister. 

De gemeenteraad van Voorne aan Zee heeft donderdag 21 december tijdens de raadsvergadering de gemeentevlag voor Voorne aan Zee vastgesteld. Een gemeentevlag geeft, net als een gemeentewapen, herkenbaarheid aan de (historische) identiteit van de gemeente.

Nu de gemeenteraad een vlag heeft gekozen zal deze vervolgens worden opgenomen in het officiële Nederlandse vlaggenregister als gemeentevlag van Voorne aan Zee.

Keuze voor de nieuwe vlag

De Hoge Raad van Adel heeft in opdracht van gemeente Voorne aan Zee drie ontwerpen gemaakt voor de nieuwe gemeentevlag van Voorne aan Zee. Uit deze ontwerpen heeft een meerderheid binnen de gemeenteraad haar voorkeur uitgesproken voor ontwerp 2. In deze vlag komen de kleuren terug die passen bij Voorne aan Zee: het blauw van de zee, het geel van de duinen en het groen van het land. De horizontale golvende banen verwijzen naar de zee. De Burcht van Voorne met de leeuw is bedoeld als historisch streeksymbool voor geheel Voorne.

De burcht van Voorne als symbool

De burcht van Voorne, gebouwd in de middeleeuwen, deed dienst als toevluchtsoord voor de bevolking in tijden van gevaar en gaat als symbool terug naar de oorsprong van Voorne, toen het nog één geheel was. De burcht benadrukt daarmee de verbinding van de kernen in deze gefuseerde gemeente, ook omdat dit het oudste monument in de gemeente is. In de loop van de geschiedenis is de afbeelding van de burcht in combinatie met de leeuw verwerkt in diverse wapens, waaronder ook in het nieuwe gemeentewapen van Voorne aan Zee.

Hoge Raad van Adel

Het ontwerpen van een gemeentevlag is een complexe opdracht die kennis op het gebied van vlaggenkunde en heraldiek vereist. Daarom heeft de gemeente Voorne aan Zee ervoor gekozen om het ontwerpen van een vlag door de Hoge Raad van Adel te laten uitvoeren. Ook moet een vlaggenontwerp worden goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel voordat het opgenomen mag worden in het officiële Nederlandse vlaggenregister.

Een vlag voor een prachtige gemeente

Burgemeester Peter Rehwinkel is blij met de nieuwe gemeentevlag voor Voorne aan Zee. “Een gemeentevlag is van grote waarde voor de identiteit van onze gemeente. Het is een traditie die al sinds de middeleeuwen in Nederland wordt voortgezet. Vroeger waren er vooral stadsvlaggen, tegenwoordig heeft elke gemeente een eigen vlag. Ik hoop dat inwoners van Voorne aan Zee de historie en omgeving van deze prachtige gemeente terugzien in de nieuwe vlag.” De gemeentevlag zal tijdens de nieuwjaarsreceptie op 11 januari feestelijk worden gepresenteerd.

Deel deze pagina: