Live Live

Nieuwe kreken maken ruimte voor natuur

Gepubliceerd: Dinsdag 20 september 2022 09:33

Nieuwe kreken maken ruimte voor natuur

Het project Kreken Kweken is een samenwerkingsproject van de gemeenten op Voorne-Putten en het waterschap Hollandse Delta.

Voorne-Putten - Vrijdag 16 september werd het project Kreken Kweken op Voorne-Putten officieel afgerond. Wethouder Van der Kooi (gemeente Brielle) en wethouder Schop (gemeente Hellevoetsluis) bezochten samen met gedeputeerde Berend Potjer, de heer J. Varenkamp van LTO en de heer J. Noordermeer van Natuurlijk Voorne Putten de kreken.

'Heel mooi om te zien is dat bij de ontwikkeling en herinrichting van de oude kreken op Voorne-Putten tegelijk goed nagedacht is over het vergroten van het leefgebied voor plant en dier. Met de inrichting van ecologische oevers, die mooi passen bij de natuur en het landschap op Voorne-Putten hebben we met elkaar, voor het Natuur Netwerk Zuid-Holland, een belangrijke ecologische verbinding gelegd. Ik ben trots op die samenwerking', vertelt gedeputeerde Berend Potjer. 'Met dit project is 8 km ecologische oevers, 8 km laarzenpaden (wandelpaden door boerenland) en 5 steppingstones (kleine natuurgebiedjes) gerealiseerd op Voorne-Putten.'

Het project Kreken Kweken is een samenwerkingsproject van de gemeenten op Voorne-Putten en het waterschap Hollandse Delta. Voor het project is in 2010 subsidie verkregen van de provincie Zuid-Holland en de voormalige stadsregio Rotterdam. Wethouder Van der Kooi: 'Voor de projecten van Kreken Kweken hebben we met verschillende partijen samengewerkt. Doordat die samenwerking heel goed verliep, kunnen we nu genieten van prachtige ecologische zones.' Wethouder Schop vult aan: 'Het resultaat van dit project is indrukwekkend. Er is voldoende ruimte voor water, iets wat met de klimaatveranderingen steeds belangrijker wordt. Ook bieden de kreken nieuwe recreatiemogelijkheden: het landschap is nog mooier en de wandelpaden langs sommige kreken maken het landschap toegankelijk.'

Kreken Kweken is afhankelijk van de vrijwillige medewerking van agrariƫrs en andere grondeigenaren die op de plaats van de kreekzones grond bezitten. Een aantal kreekzones zijn door middel van vrijwillige kavelruil en aankoop verworven. Op de informatieborden die bij de kreken zijn geplaatst kunt u meer lezen over de doelen en doelsoorten van het project.

Met de aanleg van de ecologische oevers wordt een bijdrage geleverd aan de realisatie van het Natuur Netwerk Nederland. Dit netwerk zorgt ervoor dat natuurgebieden met elkaar verbonden worden en dat dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen migreren. De ecologische oevers leveren ook een bijdrage aan extra waterberging, een betere waterkwaliteit, een afwisselender en mooier landschap en meer recreatie.


Foto: Niels Braal

Deel deze pagina: