Live Live

Nieuwe leesomgeving BoekStart feestelijk geopend

Vrijdag 19 januari 2024 18:01

Nieuwe leesomgeving BoekStart feestelijk geopend

Hellevoetsluis - Omdat het feest was mochten de kinderen cadeautjes openmaken met daarin boeken voor op de groepen.

Op donderdagochtend 14 december opende Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta op feestelijke wijze een nieuwe locatie van BoekStart in de schoolbibliotheek van RKBS Ravense Poort. Deze fysieke leesomgeving, voorzien van een nieuwe collectie boeken in een mooi meubel, is bedoeld voor kinderen van Kinderdagopvang Woelwater en Peuterspeelzaal De Kleine Raaf.

BoekStart is een programma dat het lezen met kinderen van 0-4 jaar wil bevorderen. Het legt de focus op leesplezier door onder andere het voorlezen een vaste plek te geven in dagelijkse routines. “En dat is goed nieuws voor kinderen, hun ouders/verzorgers en pedagogisch medewerkers”, legt voorleesconsulent Jennifer van Team Jeugd en Educatie uit. “Op deze manier komen kinderen namelijk op dagelijkse basis in aanraking met boeken en dat komt de woordenschat en de leesontwikkeling ten goede.”

Prachtig initiatief

Omdat het feest was mochten de kinderen cadeautjes openmaken met daarin boeken voor op de groepen. Vervolgens las Jennifer het allereerste boek voor met de toepasselijke titel: 'Kom, we gaan een boek lezen!' van Suzanne Strasser. Na een activiteit waarbij de kinderen zelf de dieren uit het verhaal naspeelden, bekeken ze verschillende boekjes. De geleende boekjes gingen aan het einde van de ochtend mee naar de groep voor verdere bekijkmomenten. “Dit is een prachtig initiatief dat de mooie samenwerking tussen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, de Kinderkoepel en Onderwijsgroep EduMare verder zal versterken. Met meer voorleesmomenten, een training en ouderbijeenkomst in het verschiet”, aldus Jennifer

Masterplan basisvaardigheden

Als gevolg van het Masterplan basisvaardigheden heeft het ministerie van OCW € 12,9 miljoen gereserveerd voor het versterken van leesbevordering in de kinderopvang en op scholen. Met behulp van dit bedrag realiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta nieuwe locaties voor BoekStart in de kinderopvang. Dit gebeurt door hen via BoekStart te binden aan de bibliotheek en de relatie tussen kinderopvang en bibliotheek te versterken. Een werkwijze die de bibliotheek ook aanhoudt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs onder de noemer de Bibliotheek op school. Hierdoor ontstaat een doorgaande leeslijn van 0-18 jaar.

Deel deze pagina: