Live Live

Nieuwe opvang voor asielzoekers bij SMC

Vrijdag 26 januari 2024 13:59

Nieuwe opvang voor asielzoekers bij SMC

Spijkenisse - Een belangrijke reden dat de gemeente voor deze locatie kiest is omdat hier eerder een tijdelijke opvang is geweest. 

Het college van burgemeesters en wethouders van Gemeente Nissewaard heeft op 23 januari een voorgenomen besluit genomen om op het parkeerterrein van het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse een opvanglocatie voor maximaal tachtig asielzoekers te realiseren.

Het is voor een periode van maximaal drie jaar. De dertig asielzoekers die nu ruim een jaar verblijven in De Boeg, verhuizen naar de opvanglocatie bij het Spijkenisse Medisch Centrum. Het voorgenomen besluit wordt op 6 februari besproken in de commissie Bestuur. Het college zal de wensen en bedenkingen betrekken in de definitieve besluitvorming.

In Nederland zijn te weinig opvangplekken voor het aantal asielzoekers dat naar ons land komt. Dit zien we dagelijks terug in het nieuws. Eén van de oorzaken is dat asielzoekers die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) te lang in opvangplekken moeten verblijven.

Dit heeft een aantal oorzaken; er zijn niet genoeg huurwoningen bij gemeenten beschikbaar zijn en niet alle gemeenten houden zich aan de afspraak om statushouders te huisvesten. Al jaren zorgen de Woningcorporaties in Nederland maar ook in Nissewaard voor woningen voor deze statushouders. De instroom wordt echter steeds groter en het wordt steeds moeilijker om te voorzien in huurwoningen in Nederland.

Om grip te krijgen op de opvangcrisis heeft het kabinet verschillende maatregelen genomen. Door deze maatregelen komt er meer ruimte in de landelijke opvangcentra. Eén van de maatregelen is de spreiding van de opvang van asielzoekers in Nederland.

In Nissewaard kiezen ze voor kleinschalige opvang waarbij ze vooral kijken naar optimalisatie van de huidige beschikbare plekken. Een belangrijke reden dat de gemeente voor deze locatie kiest is omdat hier eerder een tijdelijke opvang is geweest voor asielzoekers en Oekraïners en positieve ervaringen heeft met deze opvang.

De taak van de gemeente is om plekken aan te wijzen en om de inwoners te informeren. Voor de opvang, organisatie en overige zaken is het COA verantwoordelijk.

Veelgestelde vragen en antwoorden staan op de website van de gemeente onder https://www.nissewaard.nl/opvang.

Deel deze pagina: