Live Live

Nissewaard in gesprek met commissaris van de Koning

Maandag 12 december 2022 11:19

Nissewaard in gesprek met commissaris van de Koning

De commissaris gaf aan het einde van alle gesprekken aan dat hij een goede indruk heeft gekregen van de gemeente Nissewaard . 

Nissewaard - Vrijdag 9 december bracht commissaris van de Koning Jaap Smit een bezoek aan gemeente Nissewaard om zich uitgebreid bij te laten praten. In het oude gemeentehuis van Geervliet ging hij in gesprek met fractievoorzitters, collegeleden en een aantal vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over de stand van zaken binnen ieders werkveld.

Het is één van de rijkstaken van de commissaris van de Koning om regelmatig op officieel werkbezoek te gaan in gemeenten in zijn provincie. Het laatste officiële bezoek was in 2017. “Sindsdien hebben er vele onderwerpen de revue gepasseerd en zijn er ook nieuwe ontwikkelingen. Daar hebben we de commissaris met plezier van op de hoogte gebracht”, zegt burgemeester Foort van Oosten.

Gespreksonderwerpen
Zo werd er tijdens de gesprekken bijvoorbeeld stilgestaan bij de grote vervangingsopgave in de openbare ruimte en de noodzaak van nieuwe onderwijshuisvesting. Dit zijn omvangrijke thema’s waar de gemeente mee te maken heeft gekregen, omdat zij voor vele jaren te boek stond als groeikern. In het verlengde hiervan kwam ook de manier waarop Nissewaard samenwerkt met andere voormalige groeikern-gemeenten aan bod; zij staan voor dezelfde uitdaging. Onder de noemer New Towns trekken deze gemeenten samen op om woonaantrekkelijkheid, leefbaarheid en een sterke economie bij de hogere overheden op de agenda te krijgen, want financiële steun van Rijk en regio zijn onmisbaar.

Ook de aanstaande Spreidingswet was onderwerp van gesprek. Als deze wet wordt aangenomen krijgen gemeenten een taak bij de opvang van asielzoekers. Het college heeft vragen bij de uitvoerbaarheid van dit wetsvoorstel. Er is aandacht gevraagd voor de draagkracht in de samenleving als deze taak bij de gemeente komt, mede gelet op de opvang van Oekraïense vluchtelingen, het nakomen van afspraken door gemeenten bij de plaatsing van statushouders en de druk op de woningmarkt.

Maatschappelijk middenveld

De commissaris ging ook met het maatschappelijk middelveld in gesprek. Hij sprak met onder anderen dominee Arenda Haasnoot van Protestantse Gemeente Spijkenisse-De Brug, Adriaan van der Pols van Oranjevereniging Zuidland en ondernemer Ad Bevaart. Zij vertelden hoe zij zich inzetten voor de inwoners van Nissewaard en hoe zij de samenwerking met de gemeente ervaren. Tot slot ging Jaap Smit in gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad over hun visie op duurzaamheid, woningbouw en bereikbaarheid.

Groei en ontwikkeling
De commissaris gaf aan het einde van alle gesprekken aan dat hij een goede indruk heeft gekregen van de gemeente en in het bijzonder van de lokale gemeenschap, de maatschappelijke betrokkenheid en de onderwerpen die spelen. “Het aantal inwoners in Nissewaard is inmiddels gegroeid naar bijna 90.000. Een groeigemeente volop in ontwikkeling en met grote uitdagingen, nu en in de toekomst. Na alle gesprekken met betrokken Nissewaarders heb ik er alle vertrouwen in dat zij die uitdagingen goed zullen oppakken en er samen voor zorgen dat Nissewaard een aantrekkelijke gemeente blijft”, aldus Jaap Smit.

Foto-OK

Deel deze pagina: