Live Live

Nissewaard Lokaal: Weg met windmolens

Gepubliceerd: Zaterdag 16 januari 2021 11:26

Nissewaard Lokaal: Weg met windmolens

Internationale wetenschappers roepen op de afstand tot windmolens te vergroten en hierbij in acht te houden de formule 10x de hoogte. 

Nissewaard - Vanwege de Energietransitie, ingezet door de Rijksoverheid, moeten gemeenten en regio's voorstellen doen hoe zij de hoeveelheid fossiele energie willen laten verminderen in komende jaren. Het Rijk wil van het gas af, dus zoveel mogelijk op gas is geen optie. En hierdoor krijgen de gemeenten de keuze tussen zon- en windenergie. Andere smaken, zoals kernenergie, worden nog niet meegenomen. Of dat zo verstandig is?

Dit betekent een enorme toename van windmolens in het hele land. Als we moeten voldoen aan de eisen van het Rijk, dan is niet de discussie of er ergens wel windmolens komen te staan, maar dan is elke plek waar binnen 500 meter geen woningen staan een potentiële locatie. Elke lege plek wordt dan opgevuld. Maar is dat haalbaar en is dat wenselijk? Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat een afstand tot 500 meter veel te dichtbij is. Het laagfrequente geluid van windmolens gaat overal doorheen. Een goed voorbeeld is het Windpark Spui bij Nieuw-Beijerland. Van de twaalf omwonenden zijn er al zes verhuisd, omdat zij gek werden van het laagfrequente geluid.

Afstand
Internationale wetenschappers roepen op de afstand tot windmolens daarom te vergroten en hierbij in acht te houden de formule 10x de hoogte. Dat betekent dat een windmolen van 220 meter, op 2200 meter afstand van woningen moet worden geplaatst. Dat is dus vier keer zo ver, als bij de huidige normen. Daarom vroeg Nissewaard Lokaal in december aan het gemeentebestuur om de plannen voor het plaatsen van windmolens op de Plaatweg en de Brielse Maasdijk te herzien. De molens komen immers veel te dicht op een complete woonwijk. VVD-wethouder Igor Bal wilde hier niets van weten en gaf aan zich aan bestaande afspraken te willen houden. Temeer, omdat de provincie anders alsnog de windmolens zou laten plaatsen en de gemeente de regie kwijt zou raken.

Twijfel
Nadat eind december ook in de provincie ophef ontstond en zelfs coalitiepartijen twijfelden over de huidige normen, besloot Nissewaard Lokaal opnieuw aan de wethouder te vragen om in gesprek te gaan met de provincie. Maar wethouder Bal wil dit nog steeds niet en houdt vast aan bestaande afspraken. Hij stelde zelfs een wedervraag; waar de windmolens volgens Nissewaard Lokaal dan zouden moeten komen. Daarmee houdt de wethouder vast aan afspraken met oude normen, die tot grote overlast kunnen lijden. Terwijl er nieuwe normen gehanteerd moeten worden, die veel strenger zijn en zelfs in andere minder dichtbevolkte landen gehanteerd worden. De vraag moet dan ook niet zijn waar er dan windmolens moeten komen, de vraag moet zijn of we in een dichtbevolkt land met deze nieuwe normen nog zoveel windmolens kwijt kunnen én willen.

De vraag moet dan ook niet zijn waar er dan windmolens moeten komen, de vraag moet zijn of we in een dichtbevolkt land met deze nieuwe normen nog zoveel windmolens kwijt kunnen én willen.


Voortschrijdend inzicht?
Inmiddels gaan, in navolging van België, zelfs de rechter en de Raad van State zich beraden of de milieunormen tekort schieten. Een overheid kan altijd kiezen om beleid terug te draaien als deze toch niet haalbaar blijkt te zijn. Voortschrijdend inzicht heet dat.

En Bal? Die kan het blijkbaar geen bal schelen of bewoners last krijgen van overlast. Geen voortschrijdend inzicht voor wethouder Bal. Zolang hij zich maar aan zijn afspraak heeft gehouden. Maar ten koste van wat allemaal?

Chris Hottentot
Fractievoorzitter
Nissewaard Lokaal

Deel deze pagina: