Live Live

Nissewaard vernieuwt armoedebeleid in 2020

Gepubliceerd: Vrijdag 30 augustus 2019 13:35

Nissewaard vernieuwt armoedebeleid in 2020

Inwoners die al bekend zijn bij de gemeente op wie het nieuwe beleid van toepassing is, ontvangen in oktober bericht.

Nissewaard - De gemeente Nissewaard vernieuwt het armoedebeleid voor volgend jaar. De inkomensgrens voor regelingen wordt verruimd naar 120% van de bijstandsnorm. Er wordt meer ingezet op het voorkomen en signaleren van financiële problemen. Daarnaast wordt mogelijk volgend jaar de Rotterdampas ingevoerd. De gemeente hoopt dat met deze inzet meer mensen mee kunnen doen in de samenleving.

De gemeente biedt diverse voorzieningen aan voor inwoners en gezinnen met een laag inkomen. Voor kinderen zijn er voorzieningen in natura. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen een beroep doen op regelingen voor deelname aan een sportvereniging of een culturele instelling. Dit houdt in tot 150% van de bijstandsnorm, bij een inkomen van 2.208,- euro voor een gezin met kinderen. Daarnaast kan iedereen een Rotterdampas kopen. Inwoners met een laag inkomen betalen een gereduceerd tarief van 5 euro. Voor kinderen uit deze gezinnen is de Rotterdampas gratis. Ook krijgen inwoners met een laag inkomen een OV-reistegoed ter waarde van drie dagkaarten op de pas.

Aangepaste minimaregeling

De minimaregelingen worden voor meer mensen toegankelijk. Voor een aantal regelingen wordt de inkomensgrens 120% van de bijstandsnorm (1.766,- euro voor een gezin met kinderen). Dit geldt bijvoorbeeld voor de Individuele Inkomens Toeslag (voorheen IMT), de bijdrage in de energiekosten voor pensioengerechtigde ouderen en de Collectieve Ziektekostenverzekering (CZ). Daarnaast wordt een aantal nieuwe voorzieningen toegevoegd. Zo wordt het eigen risico bij het uitgebreide CZ-pakket volledig vergoed.

Financiële hulp

De gemeente zet nog meer in op het voorkomen en tijdig signaleren van financiële problemen. Hierin investeert de gemeente op dit moment al, samen met partners, waaronder de partners van Thuis in de Wijk. Het preventieteam van de gemeente speelt hierin een belangrijke rol bij voorlichting aan kinderen, jongeren en volwassenen. Dit team ondersteunt inwoners bij het op orde krijgen van de financiën. Als er schulden zijn ondersteunen we inwoners met schuldhulpverlening. Vanaf volgend jaar gaan we dit ook doen voor ondernemers die door omstandigheden in de schulden zijn gekomen.

Rotterdampas

Vanaf maart 2020 hoopt de gemeente Nissewaard aan te sluiten als deelnemende gemeente bij de Rotterdampas. Met de Rotterdampas kun je meer dan 750 leuke dingen in de regio doen, gratis of met korting. Ga bijvoorbeeld naar een attractiepark met korting en bezoek gratis een film of museum.

In Spijkenisse kun je nu al met de pas gratis een tocht met de fluisterboot maken. De gemeente kijkt voor volgend jaar ook naar meer lokaal aanbod in Nissewaard. De Rotterdampas kan vanaf februari 2020 worden aangevraagd. Op 25 september neemt de gemeenteraad het besluit om aan te sluiten.


Deel deze pagina: