Live Live

Nissewaard voert kentekenparkeren in

Gepubliceerd: Woensdag 18 september 2019 14:38

Nissewaard voert kentekenparkeren in

De gemeente start binnenkort een communicatiecampagne, zodat inwoners weten hoe het systeem werkt en er snel aan gewend zullen raken.

Nissewaard - De gemeente voert vanaf 1 januari 2020 het kentekenparkeren op straat in. Dat heeft het college van B&W besloten. Gezien het groeiend aantal parkeerders op straat die gebruik maken van een parkeerapp op hun telefoon en het gemak dat dit voor de gebruikers oplevert, acht het college de tijd rijp om kentekenparkeren op straat in te voeren.

Parkeergemak

Het parkeren met je kenteken heeft een enorme vlucht genomen in Nederland. Het parkeergemak is met deze wijze van betalen sterk toegenomen. De systemen die al veel gemeenten in het land gebruiken zijn ondertussen bekend, beproefd, stabiel en gebruiksvriendelijk. Dat leest het bestuur ook af aan het succes met belparkeren in Nissewaard. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de smartphone. De nieuwe automaten staan in Nederland op diverse plaatsen al een aantal jaar op straat en hebben hun functie inmiddels ruimschoots bewezen.

Veel voordelen

Wethouder Hamerslag ziet veel voordelen van kentekenparkeren: “Maar liefst 60% van onze straat-parkeerders loopt niet meer naar de automaat, maar gebruikt de app op de telefoon. Dat sterkt ons in de opvatting dat we de landelijke trend kunnen volgen door het kentekenparkeren in te voeren. Het biedt de gebruikers veel gemak. Het kaartje op het dashboard hoeft dus dadelijk niet meer.”

Duurzaam

De gemeente neemt 60 automaten van de gemeente Maastricht over. De automatenkasten worden dus opnieuw gebruikt maar wel voorzien van een nieuw binnenwerk. Bovendien draaien de automaten op zonne-energie. Daarmee passen ze in het duurzaamheidsbeleid van Nissewaard. De prijs van de aankoop en aanpassing van de automaten valt 20% lager uit dan bij aankoop van nieuw materiaal.

Communicatiecampagne

Met een zorgvuldige communicatiecampagne gaat de gemeente inwoners en hun bezoekers laten zien, dat ze het kenteken van hun bezoek simpelweg op een parkeerapp kunnen invoeren. Bovendien gaat de Nissewaard de kentekens van de bewoners met een vergunning zelf in het systeem invoeren en hoeven bewoners geen vignet meer achter de voorruit te plakken. Parkeren helemaal via de app op een telefoon regelen, kan nog niet. Nog niet iedereen heeft een smartphone en de gemeente blijft de mogelijkheid bieden bij een parkeerautomaat te betalen. Inwoners maken momenteel gebruik van een bezoekerscode, waarmee hun bezoekers bij de automaat korting krijgen op hun parkeertarief. Vanaf 1 januari kunnen de inwoners gebruik maken van een bezoekers-app, zodat de bezoekers niet meer naar de parkeerautomaat hoeven.

Kostenbesparing

Kentekenparkeren levert de gemeente ook voordelen in de eigen bedrijfsvoering op. Nogmaals wethouder Hamerslag: “De handhaving vereenvoudigt en de gebruikte hoeveelheid papier verdwijnt, zowel de parkeerkaartjes als op termijn de vignetten achter de voorruit. Bovendien leidt het tot minder procedures.”

Parkeerkaartjes waaien soms van het dashboard als men de autodeur sluit. Een eventuele boete wordt daarna vaak aangevochten. Het aantal bezwaarschriften zal met het kentekenparkeren ongetwijfeld dalen.

Gewenning

In veel andere steden, zoals Rotterdam, is kentekenparkeren gemeengoed. Steeds meer mensen zijn er al aan gewend hun kenteken te onthouden of verzinnen daar ezelsbruggetjes voor. 

Deel deze pagina: