Live Live

Nissewaardse scholieren laten hun stem horen

Gepubliceerd: Zaterdag 10 februari 2024 12:08

Nissewaardse scholieren laten hun stem horen

Spijkenisse - Het debat dient als podium voor het betrekken van jongeren bij (lokale) vraagstukken. 

Op vrijdag 9 februari 2024 vond het allereerste jongerendebat van Nissewaard plaats. Ongeveer 50 bovenbouwscholieren van verschillende middelbare scholen uit de regio, kwamen samen in het stadhuis van de gemeente Nissewaard.

Het debat, georganiseerd door de gemeente Nissewaard, Penta de Oude Maas en Scala Rietvelden, dient als podium voor het betrekken van jongeren bij (lokale) vraagstukken en het ontwikkelen van hun debatvaardigheden. Twee teams van Penta de Oude Maas en Scala Molenwatering gingen naar huis met de titel ‘Nissewaards Kampioen Debatteren’.

Het toernooi bestond uit drie voorrondes en twee finales. Tijdens het debat bogen de scholieren van het VMBO, Havo en VWO zich over verschillende prikkelende stellingen. Zo kwamen onder andere de impact van sociale media op eenzaamheid onder jongeren, het belang van openheid over mentale gezondheid op scholen, en de vraag of jongeren tegenwoordig de sociale vaardigheden missen om offline contact te maken, aan bod.

De scholieren werkten in teams en mochten in verschillende rondes hun standpunt verdedigen. Vervolgens werden ze beoordeeld op argumentatie, houding en taalgebruik. Ook werd er gekeken naar de samenwerking binnen het team. Voorafgaand aan het debat kregen de scholieren twee debattrainingen. Daarin leerden zij de basisprincipes van debatteren, het opbouwen van sterke argumenten en het belang van samenwerking binnen het team. Daarnaast konden ze oefenen met oefenstellingen.

Wethouder Stengs-Nijhof is trots op het resultaat van de dag. ‘’Dit debat is een unieke kans voor Nissewaardse jongeren om een mening te vormen, hun stem te laten horen en betrokken te zijn bij lokale vraagstukken. Het is ontzettend mooi om te zien hoe hard deze scholieren gewerkt hebben. Daar mogen ze ontzettend trots op zijn.’’ De wethouder heeft zelf ook veel geleerd van de debatten. ‘’Soms kwamen de scholieren met punten waar ik zelf nog niet over nagedacht had,’’ aldus de wethouder.

Ook de scholieren waren enthousiast over het debat. Verschillende debatten ging zelfs na de eindtijd van de ronde door in de wandelgangen van het stadhuis. Met name de improvisatieronde werd gewaardeerd. ‘’Dan moet je op het moment ineens iets bedenken en verdedigen, dat is spannend maar wel ontzettend leuk,’’ gaf één van de scholieren aan.

De wethouder ziet het debat als een mooie vorm van jongerenparticipatie. "Jongeren zijn de toekomst van onze samenleving. Het is cruciaal dat zij betrokken worden bij grote onderwerpen en dat hun stem gehoord wordt. Dit jongerendebat biedt een waardevol platform voor het uitwisselen van ideeën en meningen. Daarnaast ben ik blij dat wij als gemeente deze jongeren ook belangrijke vaardigheden kunnen meegeven voor hun verdere carrière,”, aldus de wethouder.

Deel deze pagina: