Live Live

OM eist 20 jaar cel voor Leon van M.

Gepubliceerd: Maandag 30 september 2019 21:06

OM eist 20 jaar cel voor Leon van M.

Omdat er sprake is van een misdrijf dat plaatsvond in 2005, moet er rekening worden gehouden met de maximale tijdelijke straf uit die tijd. 

Oostvoorne/Brielle - In 2005 werd in de kofferbak van een brandende auto in een natuurgebied in Oostvoorne het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo gevonden. Ook in haar woning in Oostvoorne bleek die nacht brand te zijn gesticht. Tegen Leon van M., de Briellenaar die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor haar dood, eiste de officier van justitie vandaag 20 jaar gevangenisstraf.

In 2007 werd hij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Caroline. Hij zat negen maanden in voorarrest, maar de rechtbank vond toen het bewijsmateriaal onvoldoende en hij kwam weer vrij.
Naast een hernieuwd DNA-onderzoek kwamen er in de loop der jaren ook meerdere getuigen naar voren. Zij verklaren allen hetzelfde: de verdachte heeft hen persoonlijk verteld dat hij de dood van Caroline op zijn geweten heeft.

Op grond van het nieuwe DNA-spoor en de aanvullende getuigenverklaringen, bovenop het bewijs dat er al lag is het volgens het OM aannemelijk dat de Briellenaar verantwoordelijk is voor de dood van Caroline. Daarnaast wijst ook het forensisch bewijs naar de verdachte.

Waarom Caroline dood moest, is en blijft een raadsel. Mede gezien het feit dat de verdachte op zitting weigert openheid van zaken te geven, rekent het OM verdachte zwaar aan dat hij de familie ook nu nog in onzekerheid laat over de precieze gebeurtenissen van de bewuste nacht. "Dat is onverteerbaar, wreed en onnodig," aldus de officier vandaag op zitting.

Volgens de officier van justitie moet de verdachte een lange tijd de gevangenis in voor de gruwelijke moord op Caroline: "Het verlies van Caroline heeft een zichtbaar diepe wond in de familie veroorzaakt, een wond die nooit meer zal helen. Het gaat hier om een extreem wrede daad, waar alleen een lange celstraf passend is."

Omdat er sprake is van een misdrijf dat plaatsvond in 2005, moet er rekening worden gehouden met de maximale tijdelijke straf uit die tijd, 20 jaar. Gezien de bijzondere ernst van het feit, al het leed dat verdachte vooral de nabestaanden heeft aangedaan en zijn bestaande strafblad heeft de officier die maximale gevangenisstraf geƫist. Daarnaast heeft de officier de rechtbank verzocht de verdachte vandaag gevangen te nemen, omdat hij de voorwaarden van de schorsing voorlopige hechtenis meerdere malen heeft geschonden.

Deel deze pagina: