Live Live

Onderzoek DCMR naar lood op speelplaatsen

Gepubliceerd: Zaterdag 26 oktober 2019 15:34

Onderzoek DCMR naar lood op speelplaatsen

Het gaat om kinderspeelplaatsen die liggen in gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte.

Hellevoetsluis - Door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden komt er ook nu nog lood op verschillende plekken voor in de bodem. Als kinderen op die grond spelen kunnen zij lood binnenkrijgen. Kinderen van nul tot zes jaar lopen hierbij het meeste risico. Inname van lood kan nadelige effecten hebben op de gezondheid. 


In opdracht van de provincie Zuid-Holland, onderzocht DCMR Milieudienst Rijnmond het afgelopen half jaar, het blootstellingsrisico aan lood in de bodem van 266 kinderspeelplaatsen waaronder ook een aantal speelplaatsen in Hellevoetsluis. Het gaat om kinderspeelplaatsen die liggen in gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte.

Uit het onderzoek blijkt dat alleen de bodemkwaliteit van de speelplaats aan de Opzoomerlaan als matig is beoordeeld. Er wordt nu gekeken hoe de blootstelling aan lood in de grond op deze locatie kan worden verminderd. De maatregelen zouden volgens de gemeente tijdens regulier onderhoud of herinrichting van de speelplaats kunnen worden doorgevoerd.

Voor de andere onderzochte kinderspeelplaatsen is het niet nodig om maatregelen te treffen. Mocht de gemeente binnen de gebieden met een grotere kans op verhoogd loodgehalte kinderspeelplaatsen willen herinrichten of vergroenen, zal zij hier rekening mee moeten houden en zo nodig wordt er bodemonderzoek uitgevoerd.

Deel deze pagina: