Live Live

Onthulling informatiebord Oudenhoornse Zeedijk

Gepubliceerd: Dinsdag 27 september 2022 17:19

Onthulling informatiebord Oudenhoornse Zeedijk

Hollandse Delta heeft het bord neergezet in samenwerking met het streekarchief Voorne-Putten.

Hellevoetsluis - Tijdens de Watersnoodramp van 1953 brak de zeedijk bij Oudenhoorn door. Deze dijk op Voorne-Putten was niet bestand tegen de extreem hoge waterstand in het Haringvliet. Er vielen geen slachtoffers, maar er verdronk veel vee en de schade aan huizen en landbouwgronden was groot.

Het was een hele uitdaging om het gat te dichten: uiteindelijk werden er twee caissons in afgezonken en volgespoten met zand. Nadat de polder was leeggepompt, kon de grote schoonmaak beginnen. Tientallen huizen waren verwoest of zwaar beschadigd. Het duurde jaren om alle schade te herstellen.

Monument

Het watersnoodmonument uit 1993 is geïnspireerd op de stalen frames van het casco dat op 28 februari 1953 werd afgezonken om het gat te dichten. Tien jaar later kwam er een bord bij dat het verhaal van het dijkherstel vertelde. Dat bord was na 20 jaar hard aan vervanging toe. Nu staat er een splinternieuw bord. Een goede zaak, vindt wethouder Peter Schop van Hellevoetsluis: „We moeten waakzaam blijven en zorgen dat zoiets niet meer kan gebeuren.”

Waterveiligheid


Hollandse Delta heeft het bord neergezet in samenwerking met het streekarchief Voorne-Putten. Heemraad Dorenda Gerts: „De Watersnoodramp mogen we nooit vergeten. Het laat zien wat er kan gebeuren, als je de waterveiligheid laat versloffen.” Het waterschap controleert de duinen, dijken en kades regelmatig en voert onderhoud uit waar dat nodig is.

Stormseizoen

Op 1 oktober begint het stormseizoen. Tijdens het stormseizoen kunnen de golven flink tegen de dijken beuken. „Wij zijn daarom extra alert en plannen geen werkzaamheden aan de dijken.” Het stormseizoen duurt tot 1 april.

Vorig jaar heeft Hollandse Delta ook alle informatieborden over de Watersnood op Goeree-Overflakkee vernieuwd. De teksten op de borden zijn ook in het Duits en Engels vertaald voor buitenlandse toeristen.

Deel deze pagina: