Live Live

Ontwerp Vervoerplannen 2025 naar gemeenten

Dinsdag 26 maart 2024 10:14

Ontwerp Vervoerplannen 2025 naar gemeenten

Regio - Jaarlijks dienen vervoerders hun voorstellen voor de nieuwe dienstregeling van tram, metro en bus, bekend als de Vervoerplannen, in bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De 21 gemeenten binnen de Metropoolregio hebben de gelegenheid om hierop te reageren, waarna de wethouders Mobiliteit gezamenlijk een besluit nemen. Dit proces streeft naar stapsgewijze optimalisatie van het openbaar vervoersaanbod.

Jeffrey Keus, portefeuillehouder OV Exploitatie Metropoolregio Rotterdam Den Haag, laat weten dat de Metropoolregio goed openbaar vervoer willen realiseren voor een snelle en duurzame manier van reizen.

Dienstregeling
Met de aanleg van de Blankenburgverbinding ontstaat een nieuwe verbinding tussen Rozenburg en de A20 richting Vlaardingen. Ondanks dat de Blankenburgverbinding een tolweg zal zijn, wordt deze toch opgenomen in het vervoersplan, met het vertrouwen dat er financiƫle dekking wordt gevonden voor de tol.

Het plan omvat twee nieuwe buslijnen die Voorne-Putten verbinden met Schiedam Centrum, wat reizigers in staat stelt zich sneller te verplaatsen. Buslijn 102 zal van Schiedam naar Brielle rijden, en tijdens de spits zal deze lijn worden verlengd naar Oostvoorne en Rockanje. Buslijn 105 zal van Schiedam via Rozenburg en Botlek naar Spijkenisse rijden.

Voordat deze plannen gerealiseerd kunnen worden, zijn er volgens de EBS twee belangrijke bouwstenen voor het slagen ervan. Zo is het van belang dat de bussen tijdens files over de vluchtstrook mogen rijden, om ervoor te zorgen dat een betrouwbare dienstregeling gegarandeerd kan worden. Ook is er de wens om een extra bushalte te creƫren bij Afrit 8 - Vlaardingen West. Dit maakt het mogelijk voor buslijn 456, die van Den Haag via Naaldwijk, Maasland naar Schiedam gaat, om te stoppen, waardoor Voorne-Putten gemakkelijker wordt verbonden met zowel Vlaardingen als het Westland.

Voor de gemeente Nissewaard zijn er geen wijzigingen opgenomen in het plan van de RET.

Reactietermijn
Gemeenten hebben de optie om de gemeenteraad en inwoners te betrekken bij het formuleren van een reactie op deze plannen. Ook hebben de METROCOV, de provincie Zuid-Holland, Arriva en andere betrokkenen de vervoerplannen ontvangen. De reactietermijn voor colleges van B&W en METROCOV loopt vanaf 13 maart 2024 tot en met 10 mei 2024.

Zowel de gemeente Voorne aan Zee als de gemeente Nissewaard laat weten dat de gemeenteraad zal worden betrokken bij het formuleren van een definitieve reactie op deze plannen. Inwoners kunnen reageren op de plannen via https://www.metrocov.nl.

Meer informatie over de vervoersplannen van verschillende vervoerders in de regio is te vinden op https://mrdh.nl/nieuws/ontwerp-vervoerplannen-2025-gemeenten.

Deel deze pagina: