Live Live

Ook in Nissewaard uitdagingen met elektriciteitsaansluitingen

Zaterdag 09 maart 2024 09:20

Ook in Nissewaard uitdagingen met elektriciteitsaansluitingen

Nissewaard - In Nissewaard gaat het dan om de elektriciteit die afgenomen wordt, dus die vanaf het elektriciteit station richting de afnemers gaat.

De energietransitie is in volle gang. Het elektriciteitsnet raakt in een groot deel van Nederland vol. Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit sneller groeit dan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dit wordt netcongestie genoemd. In Nissewaard is dit inmiddels ook aan de orde.

Stijging in de vraag naar elektriciteit
De vraag naar elektriciteit in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Diverse factoren, zoals de elektrificatie van de industrie, de transitie naar elektrisch rijden, het elektrisch verwarmen en de bouw van nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen en datacentra hebben grote invloed op de stijging van de vraag naar elektriciteit. Dit verbruik zal ook blijven toenemen. Om te voldoen aan de stijgende vraag bouwen netbeheerders in heel het land nieuwe elektriciteitsstations, breiden ze bestaande stations uit en verzwaren ze de bekabeling van en naar de stations.

Gemeente Nissewaard

In Nissewaard gaat het om de elektriciteit die afgenomen wordt, dus de elektriciteit die vanaf het elektriciteit station richting de afnemers gaat. De stations voldoen niet meer aan de vraag en moeten daarom uitgebreid worden. Het is de verwachting dat de uitbreiding van de stations in Geervliet en in Spijkenisse in 2028 gereed zullen zijn.

Spitstijden elektriciteitsgebruik

Voor de afname is de grootste piek in winter tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Dit zijn de spitstijden. Buiten deze tijden is er voorlopig genoeg capaciteit. Aan grootgebruikers wordt door Stedin gevraagd om tegen een vergoeding op drukke momenten het net te ontlasten, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen.

Deel deze pagina: