Live Live

Oostvoornse Henk en Janie te zien op NPO 2

Gepubliceerd: Maandag 07 oktober 2019 17:48

Oostvoornse Henk en Janie te zien op NPO 2

In Uit elkaar wordt de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen duidelijk gemaakt.

Oostvoorne - In het tweeluik 'Uit elkaar' op 23 en 30 oktober te zien bij de NTR op NPO 2 staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt.

In deel 1 (23 okt) zien we o.a. Henk en Janie uit Oostvoorne. Henk verpleegt sinds elf jaar zijn vrouw Janie. Janie kan niet meer praten en ze loopt weg als hij het huis niet goed afsluit. Omdat ze steeds meer op hem leunt, wordt zijn wereld kleiner. Waar hij vroeger graag ging bridgen blijft hij nu thuis, bang dat ze hem anders gaat zoeken. Toch zou het leven voor hem geen zin meer hebben als zij ergens anders moet gaan wonen.

Uit elkaar is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Ze proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.

Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma's geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald.

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

Deel deze pagina: