Live Live

Open Monumentendag begraafplaats Maria Rust

Gepubliceerd: Dinsdag 08 september 2020 16:42

Open Monumentendag begraafplaats Maria Rust

Dit jaar is er geen presentatie, maar kunnen alle bezoekers vanaf 12.00 uur een rondwandeling maken. 

Rockanje - Op 12 en 13 september a.s. vindt de 34e Open Monumentendag plaats, met als thema: 'leermo(nu)ment'. Van elk monument valt iets te leren, zeker van de grafmonumenten van meesters, juffen en leerlingen. Vandaar dat de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) op 12 september aandacht geeft aan de leerkrachten en leerlingen die op deze begraafplaats zijn begraven.

Leerlingen en onderwijzers

Rechts van het oorlogsmonument staat een informatiebord. Dat vertelt van de 1661 jongens en meisjes (tot en met tien jaar) die hier in de periode van 1829 tot 1959 begraven zijn, in totaal 40% van alle personen op Maria Rust. Deze kinderen kregen met name links voorin een graf, in het kindervak, maar ook verderop staan grafmonumenten voor kinderen. Velen zijn overleden voordat ze oud genoeg waren om naar school te gaan. Twee leerlingen zijn dit jaar in het nieuws geweest: Maria Juliana Stolk en Maaike van Rietschoten, die op 4 maart 1943 omkwamen bij het bombardement op de meisjesvakschool in Brielle.

Ook drie onderwijzers en drie onderwijzeressen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Van vier van hen is geen grafsteen over, maar wel van meester Goudswaard (1853-1932) en van mevrouw Rachella Henderietta Bijlaard-Reijerkerk (1840-1915). Juffrouw Bijlaard was handwerkjuffrouw, een van de eerste onderwijzeressen in het dorp. Zij kwam in 1881 op school, nadat in 1878 'Nuttige Handwerken' een officieel schoolvak was geworden.

Onthulling

De werkgroep Maria Rust wilde graag een replica van de kapotte tekstplaat voor haar nu anonieme grafsteen laten maken, want herstel van de oude plaat was onmogelijk. Niet goedkoop want letters hakken is vakwerk. Korrie Korevaart, lid van de werkgroep: 'Martin Timmerman leverde de marmeren plaat en letterhakster Christine Kortland ging aan het werk. De stichting Het Zuster Visser Fonds en het Deltaport Donatiefonds gaven een subsidie en zo komt haar naam weer op het grafmonument.'

De directeur van basisschool De Zeewinde, Dennis de Kruif, zal het gerestaureerde graf onthullen, bijgestaan door de wethouders Wilbert Borgonjen (onderwijs) en Jorriena de Jongh-de Champs (cultuur).

Rondwandeling

De onthulling vindt in de ochtend wegens de coronamaatregelen in klein comité plaats. Dit jaar is er geen presentatie, maar kunnen alle bezoekers vanaf 12.00 uur een rondwandeling maken: met een informatieblad in de hand, op 1,5 m afstand van elkaar, langs de grafstenen van leerkrachten en leerlingen die op Maria Rust begraven liggen. Dan kan iedereen ook het gerestaureerde gedenkteken van juf Bijlaard bewonderen. Wilt u meer weten over de begraafplaats of speciaal iets over uw familie vragen, dan kunt u ter plekke terecht bij de leden van de werkgroep Maria Rust.

Deel deze pagina: