Live Live

Open Monumentendag op begraafplaats Maria Rust

Gepubliceerd: Woensdag 08 september 2021 16:59

Open Monumentendag op begraafplaats Maria Rust

Maria Rust sluit dit jaar aan bij de expositie over de geschiedenis van Rockanje. 

Rockanje - Op 11 en 12 september a.s. vindt de 35e Open Monumentendag plaats, met als landelijk thema: 'Mijn monument is jouw monument'. De nationale organisatie ziet graag dat activiteiten van de deelnemende organisaties met inclusiviteit en diversiteit te maken hebben. Voor de vrijwilligers op de begraafplaats Maria Rust aan de Zeeweg is dat geen ingewikkelde opgave, want Maria Rust gaat alle inwoners van Rockanje iets aan. Bovendien is er niets diverser dan de mensen die er begraven zijn en geen enkele steen is hetzelfde.

Niet minder belangrijk is dat Maria Rust dit jaar aansluit bij de expositie over de geschiedenis van Rockanje, in het wooncomplex Stuifakkers. Deze tentoonstelling is op beide dagen door iedereen te bezoeken, van 12.00 tot 16.00 uur in zaal Het Getij van Stuifakkers, naast de begraafplaats aan de Briggemandreef.

In Stuifakkers: presentatie
In Stuifakkers houdt Toon Fokkema om 13.00 en 15.00 uur een presentatie over een aantal belangrijke graven op Maria Rust. De begraafplaats is eigenlijk nog jong, want deze werd pas in 1828 ingericht. Vóór die tijd werd er in en om de kerk begraven. Maar Maria Rust laat wel heel veel van de dorpsgeschiedenis uit de negentiende en twintigste eeuw zien. Toon Fokkema legt uit: 'Op Maria Rust vindt je de ramp met de veerboot De Berlin terug, in 1907. Er zijn burgemeesters en andere notabelen begraven, zoals Jacob Trouw. Hij was de eigenaar van de korenmolen. Maar vergeet niet: ook dorpsbewoners als Margrieta Landman en Jan Koekendorp vonden er hun laatste rustplaats. Zij hadden wat kippen, een koe en een geit en woonden op een klein boeltje, maar zij vormden de dorpsgemeenschap, die vooral uit tuinders en kleine boeren bestond.'

Op Maria Rust: rondwandeling
Op beide dagen zijn er rondwandelingen op Maria Rust, ook om 13.00 en 15.00 uur, onder leiding van Jaap van der Veld en Atelma van Strien, leden van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne). Bezoekers kunnen ook eerder of later individueel een rondwandeling maken. De papieren beschrijving van de wandeling vindt u bij het baarhuisje. Wilt u meer weten over de begraafplaats of speciaal iets over uw familie vragen, dan kunt u beide middagen op de begraafplaats of in Stuifakkers terecht bij leden van de werkgroep Maria Rust.

Deel deze pagina: