Live Live

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Hellevoetsluis

Donderdag 17 maart 2022 13:05

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Hellevoetsluis

Rotterdam zorgt voor 1000 opvangplekken, de overige 1000 worden in de rest van de regio gezocht.

Voorne - Vanaf vrijdag 18 maart, worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Hellevoetsluis. De vakantieparken Citta Romana en Europarcs “Poort van Zeeland” hebben per direct vakantiehuisjes beschikbaar gesteld en ook de zorg voor eten en drinken op zich genomen.

Op deze parken zullen 100 vluchtelingen uit Oekraïne gehuisvest worden, het gaat om vrouwen en kinderen. Zij zullen hier naar verwachting tot uiterlijk 28 maart blijven, waarna zij zullen doorstromen naar een locatie elders in de regio. Mogelijk dat daarna weer nieuwe mensen zullen komen. De opvang wordt in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gecoördineerd door de gemeente Hellevoetsluis. Ook zullen vrijwilligers, vluchtelingenwerk en andere organisaties betrokken worden bij het regelen en begeleiden van allerlei zaken rondom deze opvang.

Burgemeester Milène Junius, namens het college van B&W: ‘Wij zijn net als velen diep geraakt door het leed van de Oekraïners die vanwege de oorlog uit hun land moeten vluchten en wij zijn van harte bereid om opvang te bieden nu dat nodig is. De vluchtelingen hebben veel meegemaakt en beleven moeilijke en onzekere tijden. Ze hebben behoefte aan een plek waar zij veilig en rustig kunnen verblijven, en we zijn blij dat we hen deze plek kunnen bieden.’

Regio

De regio Rotterdam-Rijnmond is gevraagd 2000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren. Rotterdam zorgt voor 1000 opvangplekken, de overige 1000 worden in de rest van de regio gezocht. Ook de gemeente Westvoorne heeft locaties op het oog waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. Het gaat om drie locaties, die momenteel gereed worden gemaakt voor noodopvang. Naar verwachting zijn deze locaties binnen twee tot vier weken klaar voor gebruik. De Veiligheidsregio bepaalt of er vluchtelingen op deze locaties opgevangen gaan worden. Dat wordt de komende weken duidelijk. Voor Brielle zijn op korte termijn nog geen opvanglocaties geschikt bevonden. Wel worden 16 personen bij privéadressen in de gemeente opgevangen. De opvanglocaties voor de lange termijn zijn nog in de onderzoekende fase.

Meer informatie

Op de gemeentelijke website hellevoetsluis.nl/oekraine is actuele informatie beschikbaar over de opvang. Inwoners die vragen hebben over, of initiatieven voor de vluchtelingen uit Oekraïne in Hellevoetsluis kunnen contact opnemen via het mailadres oekraine@hellevoetsluis.nl of bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 0181.

Deel deze pagina: