Live Live

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Westvoorne

Woensdag 23 maart 2022 14:49

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Westvoorne

Het gaat om vakantiehuis De Weyert in Rockanje en een bedrijfspand op bedrijventerrein Pinnepot in Oostvoorne.

Westvoorne - De gemeente Westvoorne heeft op korte termijn twee tijdelijke opvanglocaties beschikbaar voor Oekraïners, die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land. 

Beide locaties zijn door de zeer betrokken eigenaren ter beschikking gesteld en worden in nauwe samenwerking met hen geschikt gemaakt voor noodopvang. Naar verwachting zijn de locaties binnen één à twee weken klaar om vluchtelingen op te kunnen vangen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bepaalt of en wanneer er vluchtelingen in Westvoorne opgevangen worden.

De regio Rotterdam-Rijnmond vangt 2.000 vluchtelingen op. Rotterdam neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Westvoorne zal, net als de andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren aan het opvangen van de overige duizend. De veiligheidsregio coördineert de opvang. Vluchtelingen worden in onze regio op dit moment centraal opgevangen in een sporthal in Rotterdam-Zuid. Van daaruit worden zij verspreid over locaties in de gemeenten.

Opvanglocaties

Op dit moment worden de opvanglocaties schoongemaakt en ingericht. In vakantiehuis De Weyert kunnen afhankelijk van de samenstelling van de groep ongeveer 22 mensen worden opgevangen, in het bedrijfspand op de Pinnepot ongeveer 30. De opvang op deze locaties is tijdelijk en afhankelijk van de ontwikkelingen. De verwachting is dat de Oekraïense vluchtelingen 3 tot 6 maanden op deze tijdelijke locaties verblijven. De gemeente doet er alles aan om de vluchtelingen een goede en veilige opvang te bieden. De omwonenden en bedrijven in de omgeving van de beide locaties zijn eerder al via een brief geïnformeerd.

Vrijwilligers

Om de noodopvanglocaties goed te laten draaien zijn vrijwilligers nodig. Het vrijwilligerswerk kan variëren van hand- en spandiensten tot het invullen van de rol van begeleider op één van de locaties. Geïnteresseerden kunnen zich melden via het e-mailadres: oekraine@westvoorne.nl.

Deel deze pagina: