Live Live

Opvang op riviercruiseschip De Willemstad verlengd

Woensdag 23 februari 2022 10:09

Opvang op riviercruiseschip De Willemstad verlengd

De groep vluchtelingen die op De Willemstad wordt opgevangen blijft grotendeels hetzelfde als in de eerste periode.

Hellevoetsluis - De tijdelijke opvang voor vluchtelingen en statushouders op riviercruiseschip De Willemstad, wordt verlengd tot uiterlijk 18 mei 2022. Dat heeft het college van B&W van Hellevoetsluis besloten.

In november 2021 is de tijdelijke opvang op het schip gestart, voor een periode van twee à drie maanden. Onlangs heeft het COA de gemeente gevraagd om deze periode met drie maanden te verlengen, tot 18 mei.

De ervaringen met de groep mensen die wordt opgevangen op het schip zijn tot nu toe positief. Zowel de handhavers als de politie zijn te spreken over hoe de opvang verloopt. Ook vanuit omwonenden krijgen ze nauwelijks tot geen klachten. Dat heeft ertoe geleid dat het college wilde meewerken aan een verlenging, maar wel met de afspraak dat er na 18 mei geen verlenging meer mogelijk is.

Burgemeester Milène Junius: “We willen als gemeenten op Voorne verantwoordelijkheid nemen en ons steentje bijdragen om het tekort aan tijdelijke opvangplekken op te lossen. Dit is tot nu toe heel goed en rustig verlopen. Het is hartverwarmend om te zien hoe vrijwilligers actief zijn om de mensen op het schip leuke activiteiten te bieden en onze taal te leren. Nu de coronamaatregelen grotendeels verdwijnen, zal dat in de komende tijd alleen maar toenemen. Ik heb er vertrouwen in dat ook deze laatste maanden van de opvang goed zullen verlopen.”

Samenstelling van de groep

De groep die op De Willemstad wordt opgevangen blijft grotendeels hetzelfde als in de eerste periode. Het gaat voor het grootste deel om vluchtelingen (momenteel 68) uit onveilige landen. Zij zullen doorstromen naar een asielzoekerscentrum, waar zij hun asielprocedure verder doorlopen. Ook wordt een aantal statushouders opgevangen (maximaal circa 15 personen). Zij hebben de asielprocedure al doorlopen en wachten op een woning. Een deel van hen wordt gehuisvest in Hellevoetsluis, Brielle of Westvoorne. Dit aantal blijft inclusief gezinshereniging binnen het afgesproken aantal statushouders dat we moeten huisvesten (onze taakstelling). Met het COA is besproken dat de voorkeur uitgaat naar alleengaande mannen, die op korte termijn zicht hebben op gezinshereniging.

Deel deze pagina: