Live Live

Oudheidkamer in Oostvoorne gaat sluiten

Vrijdag 18 augustus 2023 14:07

Oudheidkamer in Oostvoorne gaat sluiten

De voornaamste reden is de financiële onzekerheid waarin ze op dit moment verkeren.

Oostvoorne - Het bestuur van de Oudheidkamer Oostvoorne heeft helaas moeten besluiten om met ingang van 2 september 2023 de deuren te sluiten. Diverse oorzaken hebben hen helaas gedwongen om tot dit besluit te komen. De voornaamste reden is de financiële onzekerheid waarin ze op dit moment verkeren.

Vanaf 1999 tot 2017 was de Oudheidkamer gevestigd in het prachtige voormalige gemeentehuis aan de Hoflaan. In 2017 werd dit pand verkocht en konden ze, na ongeveer 2 jaar zoeken naar een geschikte locatie, in 2019 het pandje aan het Kerkplein 2c huren met een subsidiepotje voor telkens 1 jaar van de toenmalige Gemeente Westvoorne. Verder waren er enkele sponsoren en donateurs zodat ze de vaste lasten en diverse onkosten konden betalen.

Maar ook de Oudheidkamer heeft veel last van de corona pandemie gehad waardoor ze telkens enkele maanden de deuren moesten sluiten, terwijl alle vaste onkosten gewoon doorgingen.


‘Wel of geen subsidie voor volgend jaar of voor meerdere jaren, dat is voor ons een groot vraagteken, waardoor we de toekomst somber inzien’, aldus het bestuur. ‘Meerdere malen hebben wij de Gemeente Voorne aan Zee om duidelijkheid hierover gevraagd. Op 16 augustus 2023 ontvingen wij het definitieve antwoord. Voor de laatste 3 maanden en voor 2024 wordt de subsidierelatie beëindigd. De reden hiervoor is dat er geen andere huisvesting gevonden is die minder drukt op de begroting van de gemeente en de tweede reden is dat er een nieuw cultuurbeleid en een regionaal museaal platform in voorbereiding zijn waarbij een oudheidkamer onderdeel kan worden met een solide bestaansrecht. De lasten en onkosten zijn niet meer op te brengen het potje is leeg, vandaar ons besluit om te stoppen.’

Voor het jaar 2023 werd er nog een hele mooie expositie over de “Verdwenen Kruidenier”, “Tinte en de Tintenaren” en “IJsclub Tenellaplas” gerealiseerd, waar vele bezoekers naar zijn wezen kijken.

Het is ook gebleken dat de Oudheidkamer Oostvoorne niet alleen een educatieve maar ook een sociale functie heeft. Vele Oostvoornaars, mensen uit de omgeving en uit het gehele land en zelfs enkele klassen van de basisscholen bezochten de afgelopen jaren de Oudheidkamer Oostvoorne. Het is dus echt jammer dat het nu ineens wegvalt.

Het bestuur blijft nog wel actief, de website blijft bestaan en ze zijn nog te volgen via facebook.

Het voltallige bestuur van de Oudheidkamer Oostvoorne wil nog wel graag een ieder die hen een warm hart toedraagt bedanken!

Deel deze pagina: