Live Live

Oudheidkamer weer geopend voor publiek

Gepubliceerd: Dinsdag 07 maart 2023 17:19

Oudheidkamer weer geopend voor publiek

Er zijn vaste exposities te zien, maar ook allerlei verschillende voorwerpen in vitrines. 

Oostvoorne - Afgelopen zaterdag is de Oudheidkamer op het Kerkplein in Oostvoorne weer geopend voor het publiek.

Hier wordt, naast een vaste expositie rondom de Burcht van Oostvoorne waar de belangrijkste bewoners Jacoba van Beieren en Frank van Borselen van waren, in vitrines ook aandacht besteed aan andere bewoners zoals Graaf Floris V, graaf van Holland en zijn leermeester en dichter Jacob van Maerlant. Tevens zijn voorwerpen te zien die men toen ter beschikking had.

De wisselende exposities in 2023 betreffen voor het jaar 2023:

De verdwenen kruidenier: Oostvoorne kende vroeger negen kruideniers of de oude benaming grutter. Tegenwoordig zijn er verspreid over het dorp nog twee supermarkten. Aan de hand van foto’s en gebruiksvoorwerpen wordt de geschiedenis van de kleine kruidenier en de overgang van bedieningszaak naar zelfbediening belicht.

IJsclub Tenellaplas: De ijsclub is in 1956 opgericht en bestaat dit jaar dus 67 jaar. Begonnen op de Tenellaplas, een uitgegraven meertje in de duinen op de grens van Oostvoorne en Rockanje is de ijsclub tegenwoordig gevestigd op het voormalig vliegveld in de duinen actief. Het betreft een actieve vereniging waarbij het aantal leden groeide van 130 in de beginperiode naar 800 bij het 50 jarig bestaan. Zodra er weer ijsperiode komt gaat men er weer vol tegenaan.

Tinte en de Tintenaren: De naam Tinte wordt voor het eerst genoemd in 1696. De naam is waarschijnlijk afkomstig van de latijnse benaming voor Meekrap. Dit omdat er in die tijd een meekrapfabriek stond en deze plant hier veel geteeld werd. Meekrap is een grondstof voor rode kleurstoffen. Daarnaast wordt aan de hand van foto’s een wandeling gemaakt door Tinte langs diverse bedrijfjes, de scholen en kerken en is er natuurlijk ook aandacht voor het Tinte 400 feest en het bekende museum 'In den Halven Maen'.

Een prominente plek in de Oudheidkamer neemt de burgemeesterskast in. Deze pronkkkast stond vroeger in de kamer van de burgemeester van Oostvoorne. Hierin wordt dit jaar een verzameling van melkkkannetjes getoond uit diverse landen. Verschillend van groot tot klein en in diverse uitvoeringen. De verzamelaarster heeft een selectie gemaakt van de ca 600 welke zij in haar bezit heeft. Een mooi en kleurrijk geheel.

De oudheidkamer Oostvoorne is gevestigd op het Kerkplein 2c, 3233 AR Oostvoorne. De openingstijden zijn: woensdag van 13.00 tot 16.30 uur, vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Deel deze pagina: