Live Live

Overdracht regie opvang vluchtelingen aan VRR

Gepubliceerd: Zondag 11 februari 2024 09:13

Overdracht regie opvang vluchtelingen aan VRR

Regio - Een warme overdracht van de verschillende taken rondom de opvang, vindt de komende tijd plaats en is uiterlijk 30 juni 2024 afgerond.

Na een periode van bijna twee jaar wordt de coördinatie van de opvang van Oekraïense ontheemden overgedragen van de Veiligheidsregio aan de dertien regiogemeenten in Rotterdam-Rijnmond. Er verblijven op dit moment 5.273 ontheemde Oekraïners in onze regio.

Na de Russische invasie op 24 februari 2022 kwam een grote vluchtelingstroom uit Oekraïne op gang. Op verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid boden de veiligheidsregio's een helpende hand in deze crisis. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft de coördinatie op zich genomen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor deze regio. Samen met de dertien gemeenten en andere partners werd in korte tijd een groot aantal opvangplekken gerealiseerd in gemeentelijke opvanglocaties, maar ook thuis bij inwoners van Rotterdam-Rijnmond.

De afgelopen twee jaar heeft de eerste opvang en zorg van Oekraïense ontheemden in de regio plaatsgevonden in de aankomstlocatie, de zogeheten HUB, aan de Max Euwelaan in Rotterdam. Van daaruit kregen de Oekraïense ontheemden een opvangplek voor langere tijd in één van de (nood)opvanglocaties in de regio. Dit waren leegstaande kantoorpanden, tijdelijke woningen, maar ook riviercruiseschepen of containerbouwlocaties die met kleine aanpassingen geschikt gemaakt zijn voor bewoning.

Per 1 januari 2024 is de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor regionale coördinatie van de opvang van Oekraïense ontheemden overgedragen aan de Regionale Regietafel Rotterdam-Rijnmond (RRT). Aan deze tafel maken de dertien verantwoordelijke bestuurders van de regiogemeenten afspraken over spreiding van asielzoekers en statushouders binnen de regio, en sinds 1 januari 2024 ook voor Oekraïense ontheemden.

Deel deze pagina: