Live Live

Plusklas wint NVP-pieperpootbokaal met megaoogst

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 12:53

Plusklas wint NVP-pieperpootbokaal met megaoogst

Het was voor de vier de scholen die deelnamen aan het pieperpootproject een goed aardappeljaar.

Geervliet - Het was de grootste oogst aller tijden in de historie van het pieperpootproject voor scholen, de bijna 11 kilo die de Plusklas van Voorne-Putten woensdag opgroef uit de grote kist op het schoolplein in Geervliet. Daarmee wonnen de pupillen van meester Bram de pieperpootbokaal van de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP).

De Hellevoetse obs de Kring pakte met iets meer dan 7 kilo de tweede plaats, cbs de Bron in Spijkenisse scoorde bijna 6 kilo. Vandalen vertrapten bij school de Bosrand in Oostvoorne in mei het welig tierende aardappelloof, waardoor de oogst bleef steken op ruim twee kilo. Die zelf opgegraven aardappeltjes worden in de laatste week van het schooljaar in de klas gebakken.

School de Bron knoopte een extra wedstrijdje aan het piepers poten. Alle 200 leerlingen kregen een pootaardappel mee naar huis om daar een maaltje te mee kweken, met soms verbluffend resultaat.

De pieperpoters gingen vervolgens bij de aardappelakkers van boer Elias Biesheuvel in Hekelingen kijken hoe dat telen daar, in het groot, aan toeging.

De gelegenheidsboeren die eind maart 15 pootaardappelen in de grond stopten, die regelmatig water gaven en er verder maar het beste van hoopten, waren enthousiast over het succes. In de on-Hollandse hitte waren de aardappelplanten boven de grond vrijwel volledig verdord, maar ondergronds voltrok zich het wonder: daar groeide in drie maanden tijd een emmer vol piepers.

NVP beloonde alle pieperpoters met een zak Hoekse chips.

De agrarische vereniging selecteert volgend jaar opnieuw vier scholen op Voorne-Putten voor het pieperpootproject, een project dat erop gericht is om kinderen te laten ervaren wat er allemaal bij komt kijken voordat er een aardappel op je bord ligt.

Deel deze pagina: