Live Live

Populierenkap Drieëndijk voor veiligheid weggebruikers

Donderdag 03 februari 2022 12:36

Populierenkap Drieëndijk voor veiligheid weggebruikers

Voor elke gekapte boom wordt een boom herplant, de herplant duurt tot en met eind maart.

Heenvliet - Waterschap Hollandse Delta verwijdert tussen 14 en met 25 februari 63 Canadese populieren op de Drieëndijk in Heenvliet. De bomenkap is nodig omdat de populieren door hun ouderdom regelmatig grote takken verliezen.

Om gevaar te voorkomen en de veiligheid voor de weggebruikers te garanderen worden 63 populieren gekapt. De 127 bomen die blijven staan, worden ingrijpend gesnoeid om vallende de takken zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast vervangt het waterschap 44 pluizende populieren langs de Drieëndijk tussen de Boomweg en de Kanaaldijk-oost door niet-pluizende bomen.

Biodiversiteit door herplanten

Voor elke gekapte boom wordt een boom herplant. Voor het vergroten van de biodiversiteit worden negen verschillende inheemse boomsoorten geplant, namelijk berk, beuk, els, esdoorn, hazelaar, iep, kers en linde. Bij de woningen worden kleinere soorten met minder overlast geplant. Op drie bredere bermen worden bosplantsoenen aangeplant met struiken en bomen, namelijk eik, lijsterbes, meidoorn en wilg. De herplant duurt tot en met eind maart.

Wet natuurbescherming

Uit onderzoek naar vleermuizen blijkt dat in 24 populieren vleermuizen huizen. Dat is een beschermde diersoort. De Wet natuurbescherming belemmert de kap van deze bomen. Ook deze bomen worden ingrijpend maar vleermuisvriendelijk gesnoeid.

Eind december 2020 zijn de direct omwonenden schriftelijk op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. De ingediende bezwaren werden na goed overleg ingetrokken.

Deel deze pagina: