Live Live

Proef brugopeningsvoorspeller van start

Gepubliceerd: Donderdag 23 januari 2020 11:51

Proef brugopeningsvoorspeller van start

De voorspellingen van de openingstijden van de Botlekbrug en de Spijkenisserbrug worden nu weergegeven op drips. 

Regio - De Botlekbrug en Spijkenisserbrug gaan regelmatig open voor de scheepvaart op de Oude Maas. Brugopeningen zorgen voor extra reistijd voor het wegverkeer van en naar de gemeente Nissewaard en omgeving.

Om de informatievoorziening te verbeteren, is Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Nissewaard en het Havenbedrijf 22 januari een proef gestart met het voorspellen van openingstijden van de bruggen. De voorspellingen van de openingstijden van beide bruggen worden weergegeven op de dynamische route-informatiepanelen (drips) langs de weg.

De Brugopeningsvoorspeller voorspelt de openingen van de Botlekbrug en de Spijkenisserbrug aan de hand van het scheepvaartverkeer dat richting de bruggen vaart. Daarbij worden een aantal factoren meegewogen. Zoals de snelheid van het schip, de afstand van het schip tot de bruggen en de kans dat het schip een brugopening nodig heeft. Op basis daarvan voorspelt de Brugopeningsvoorspeller of en wanneer de brug opengaat.

Wethouder Igor Bal: ‘’ Brugopeningen zijn natuurlijk heel vervelend voor alle inwoners, maar deze informatie geeft automobilisten een keuze voor de beste route. Hierdoor ontstaat een "overkantgarantie". Daarmee bevorderen we de doorstroming Spijkenisse in of uit”.

Locatie van de drips

Rondom de Botlekbrug en Spijkenisserbrug bevinden zich meerdere drips. Tijdens de 1e fase van de proef worden de drips op de volgende locaties ingezet:

· voor de Hartelbrug (N218) richting de A15
· Schenkelweg (ter hoogte van Theater de Stoep) richting de Spijkenisserbrug
· Groene Kruisweg (S102) nabij de Aveling te Hoogvliet richting de Spijkenisserbrug
· op de A15 (voor afslag Botlekbrug richting de Europoort)

Betrouwbaarheid voorspellingen

De drips tonen naar verwachting het meest van de tijd ‘geen opening verwacht’. Dit geldt vanaf het zien van tekst op de drip tot de desbetreffende brug. In deze tussentijd zal de brug beschikbaar zijn voor het wegverkeer. De voorspellingen kunnen afwijken van de werkelijke situatie doordat bijvoorbeeld schepen niet in beeld zijn omdat ze geen transponder hebben of een andere route kiezen. ‘Opening verwacht’ is minder betrouwbaar. Dit komt omdat de route van de schepen op de Nieuwe Waterweg niet goed te voorspellen is. Voor de weggebruiker betekent dit soms dat een aangekondigde brugopening er in werkelijkheid niet blijkt te zijn en hij door kan rijden.‘Brug open’ wordt in de huidige situatie al weergegeven op de drip en dit zal ook niet anders worden. De betrouwbaarheid van deze melding blijft gelijk in vergelijking met de huidige situatie.

Gebruikersonderzoek


Gebruikers kunnen deelnemen aan een gebruikersonderzoek. Zo kan goed geëvalueerd worden of de voorspeller de weggebruikers extra reisinformatie geeft. Aanmelden kan via https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/oude-maas-proefproject-brugopeningsvoorspeller-botlekbrug-en-spijkenisserbrug/index.aspx

Deel deze pagina: