Live Live

PvdA Nissewaard wil kortingen Jeugdhulp van de baan

Dinsdag 15 februari 2022 15:36

PvdA Nissewaard wil kortingen Jeugdhulp van de baan

Voor Nissewaard betekenen de kortingen twee miljoen per jaar minder aan ontvangsten. 

Nissewaard - Raadslid Willem Heijdacker van PvdA Nissewaard stelde in de commissie sociaal domein vragen over de jeugdzorg. Er dreigt in 2025 500 miljoen euro te worden bezuinigd op jeugdzorg; voor Nissewaard betekent dat 2 miljoen euro per jaar minder. Daarnaast ontvangt de gemeente in dat jaar 4,7 miljoen euro minder door de zogeheten opschalingskorting.

Heijdacker vroeg hoe deze bedragen zich verhouden met de toegezegde gelden aan Nissewaard voor jeugdzorg voor de periode van 2022 tot 2026. Wethouder Wouter Struijk antwoordde dat het nog niet duidelijk is hoeveel het Rijk exact gaat toekennen in de periode 2022 t/m 2025, ondanks het advies van de arbitragecommissie, wat leidend zou moeten zijn.

Als voorbeeld geeft Heijdacker aan de situatie in de gesloten jeugdzorg. Hierin zijn grote hervormingen nodig, waar opvang in de kleinere huiselijke setting een must is. In de hervormingsagenda is dit meegenomen, echter niet in het regeerakkoord. Dit is onverteerbaar wat de PvdA Nissewaard betreft.

Wethouder Wouter Struijk zei dat hij dit zeker eens is met de PvdA. Hij vertelde dat de vraag naar gesloten jeugdzorg enorm is afgenomen voor Nissewaard. Hierin zitten bepaalde risico’s voor de instanties die dat uitvoeren, en dat er wordt gekeken naar alternatieven.

De gemeente Nissewaard gaat samen met de VNG, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, in overleg met het kabinet om hier extra aandacht voor te vragen.

Deel deze pagina: