Live Live

PvdA wil kredietregistratie verkorten

Woensdag 22 februari 2023 14:39

PvdA wil kredietregistratie verkorten

Sommige gemeenten hebben de bevoegdheid om inwoners uit het BKR-register te verwijderen, de PvdA wil die mogelijkheid in Nissewaard ook. 

Nissewaard - Niet kredietwaardig. Een stempel met grote gevolgen. Elke lening of krediet van meer dan 250 euro dat langer dan een maand loopt wordt geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Na aflossing van de schuld blijft deze BKR-registratie nog vijf jaar staan.

Dit kan een enorme impact hebben op je leven. Banken en veel bedrijven kijken voor het afsluiten van een hypotheek, lening of abonnement namelijk altijd naar de BKR-registratie. En dan kan het zomaar zijn dat de hypotheek of het abonnement wordt geweigerd.

Gemeenten hebben de bevoegdheid om inwoners uit het BKR-register te verwijderen als ze dat te lang vinden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verwijderen BKR-meldingen van inwoners die uit de schulden zijn gekomen nu na 6 maanden. Dat kan ook omdat uit onderzoek blijkt dat schuldenproblematiek meestal niet het gevolg is van meerdere leningen.

De PvdA Nissewaard, bij monde van Geert de Vries, heeft het gemeentebestuur gevraagd deze regeling ook in Nissewaard in te voeren, zodat onze inwoners niet onnodig lang staan geregistreerd bij het BKR. Wethouder Struijk gaf aan dit zo snel mogelijk te gaan onderzoeken. PvdA-raadslid Geert de Vries is hier blij mee: “Iedereen verdient zo snel mogelijk een nieuwe start en niet pas na 5 jaar.”

Deel deze pagina: