Live Live

RKBS St. Leonardusschool viert Sint Maarten

Gepubliceerd: Zaterdag 12 november 2022 12:12

RKBS St. Leonardusschool viert Sint Maarten

De kinderen hadden de mooiste lampions bij zich, sommige zelfs zelfgemaakt!

Brielle - RKBS St. Leonardusschool vierde met de kleutergroepen op vrijdag 11 november het jaarlijkse feest van Sint Maarten. Het is een katholiek feest van lichtjes en het feest van vrijgevigheid en gastvrijheid.

Sint Maarten was zelf ook vrijgevig. Hij wordt geboren in Hongarije als zoon van Romeinse ouders. Als hij 15 is, wordt hij soldaat. Hij geeft veel om de armen en als hij op een dag bij een stadspoort een bedelaar tegenkomt die het heel koud heeft, snijdt hij een stuk van zijn mantel af en geeft het aan de man. Als hij 19 jaar is gaat hij leven als kluizenaar op een eiland maar als hij weer op het vasteland gaat wonen, wordt hij bisschop in de Franse stad Tours waar hij zich inzet voor de verspreiding van het christelijke geloof. Sint Maarten sterft op 80-jarige leeftijd op 11 november 397 en wordt begraven in de kerk in Tours. Daarom is 11 november de dag dat Sint Maarten wordt herdacht.

Daphne Lobs en Jessica Verweel, directeuren van RKBS St. Leonardusschool: “In de kleuterklassen is het verhaal van Sint Maarten door de juffen verteld en door de kinderen nagespeeld. Al sinds het bestaan van de St. Leonardusschool wordt Sint Maarten op 11 november gevierd. “

Bij het schoolplein verzamelden de kinderen met hun ouders om gezamenlijk het Sint Maartenlied te zingen. Daarna trekken de kinderen zingend met hun lampions door de wijk De Plantage en worden ze op een vaste locatie op iets lekkers getrakteerd.

“Het is het eerste lichtfeest van een hele rij. Mensen proberen dan de donkere dagen van de winter te verjagen. Bij Sint Maarten doen ze dat door met een lampion door de straat te lopen. De kinderen hadden de mooiste lampions bij zich, sommige zelfs zelfgemaakt! Sint Maarten is een traditie die wij als school belangrijk vinden en daarom organiseren wij nog ieder jaar dit bijzondere lichtjesfeest,” aldus Daphne en Jessica.

Deel deze pagina: