Live Live

Rockanje krijgt herinnering aan 800 jarig bestaan

Gepubliceerd: Vrijdag 24 december 2021 14:55

Rockanje krijgt herinnering aan 800 jarig bestaan

Hopelijk kan in de eerste helft van 2022 de realisatie van het kunstwerk plaatsvinden.

Rockanje - Het comité Rockanje 800 jaar, bestaande uit Pleun Briggeman, Marja en Dees Kruijssen, Sanne Elenbaas, Bob Benschop, Wim Montfoort en Ferry den Hoed heeft 1,5 jaar gewerkt aan een blijvende herinnering aan het 800 jarig jubileum van Rockanje.

Woensdagavond, 22 december 2021, heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een subsidie om dit gedenkteken te realiseren.

In mei 2020 heeft het comité bedacht dat het goed zou zijn als er een “kunstwerk” komt welke ons in de toekomst nog zal herinneren aan dit jubileum jaar. Hiertoe is er een wedstrijd uitgeschreven onder onze 1400 facebook volgers om ideeën te genereren voor dit kunstwerk. Er zijn vele leuke reacties ontvangen. Daarna is er een poll gehouden met de vraag welke vorm het kunstwerk moest krijgen. Een op zichzelf staand beeld, poort, prieel of bankje. De meerderheid van onze bewoners heeft gekozen voor een markant punt dat functioneel is en een relatie heeft met de historie van Rockanje. De Monniken en meertje de Waal worden vaak genoemd.

Enkele discussies in het comité hebben geleid tot een conceptuele richting; zicht op monniken die de dijk hebben aangelegd en het magische Waaltje. Op basis hiervan is een werkgroepje opgericht, waarbij het comité ondersteuning kreeg van Ton Wandel (realisatie kunstwerken op rotondes en architect) en Frank van Rongen (conceptueel tekenaar). Het overleg in de werkgroep alsook met de gemeente en het waterschap, heeft geleid tot de uitvoering zoals die te zien is op bijgaande tekeningen. Hier ziet u op de Vleerdamsedijk (net voorbij het einde Rockanje verkeersbord) een contour van een monnik met schep en een platform dat uitzicht biedt op het Waaltje. Op het platform is een tableau geplaatst waarop de historie van het indijken van Rockanje en de historie van het Waaltje wordt uitgelegd. Leuk is dat de andere zijde van het Waaltje gekeken kan worden naar de Drenkeling.

Alexander Blok met zijn bedrijf AK Barendrecht bood aan om te helpen en tegen kostprijs de benodigde werkzaamheden te gaan realiseren.

Men is nu zover dat het plan is uitgewerkt, de gemeente en waterschap akkoord zijn en de bewoners op de Vleerdamsedijk geïnformeerd zijn. Met de toezegging van de subsidie kan nu de vergunning officieel aangevraagd worden en kan hopelijk in de eerste helft van 2022 de realisatie plaatsvinden.

Ferry den Hoed, voorzitter van comité Rockanje 800 zegt: ‘We zijn ontzettend trots dat we dit toch nog kunnen realiseren. We hebben door corona veel tegenslag gehad met de realisatie van onze plannen, maar nu hebben we toch een leuke reeks gerealiseerd zoals nieuwjaarsduik, vlaggenwedstijd, speciale uitgave Westvoornaer, kinderprogramma in vakantie, Jazz Light Night, boek “historische wandelingen door Rockanje”, plaatjesboek Plus, het canvas kunstwerk van de Zeewinde leerlingen en nu de “Monnik”. We hopen dat deze monnik een nieuwe plek is waar bezoekers leuke foto’s kunnen maken maar ook bewust gemaakt worden van het ontstaan van Rockanje en de mysteries van Meertje de Waal.

Deel deze pagina: