Live Live

Rondleiding militair erfgoed

Gepubliceerd: Woensdag 03 april 2019 11:34

Rondleiding militair erfgoed

Als u meer wilt weten over de Hellevoetse kustbatterij, dan kunt u meedoen aan de rondleidingen aanstaande zondag 7 april. 

Hellevoetsluis - Op zondag 7 april kunt u weer mee met rondleidingen van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis over het militair erfgoed van Hellevoetsluis.

Kustbatterij
Na de winterstop is dit de eerste rondleiding van het seizoen 2019, elke eerste zondag van de maand herhaalt zich deze activiteit tot en met oktober 2019. Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en waakt over de vesting. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids.

De kazerne Haerlem, waar de artilleristen voor het kustgeschut hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken. Daar zult u ook de soldatenkamer bezoeken. Hier kunt u zien hoe een lokaal voor soldaten er rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog
Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". Deze rondleiding gaat specifiek over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in de Hellevoetse vesting heeft achtergelaten. Er wordt gestart met een korte presentatie voordat de wandeling begint. Onder andere zal dan de FlAk bedding bezocht worden waarvan dit jaar de restauratie afgerond is.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van het Maasflottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd de konvooivaart op Antwerpen aangevallen. De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft. Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info, waarbij u een keuze maakt voor één van de rondleidingen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook reserveren op telefoonnummer: 06 31 25 49 09.

Deel deze pagina: