Live Live

Rondleiding militair erfgoed

Gepubliceerd: Zaterdag 24 augustus 2019 16:49

Rondleiding militair erfgoed

De kazerne Haerlem, waar de artilleristen voor het kustgeschut hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken.

Hellevoetsluis - Op zondag 1 september 2019 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis weer rondleidingen over het rijke militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog
Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". De laatste oorlog is gelukkig al lang achter ons, maar sporen van de impact van de Tweede Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. Deze rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting zijn achtergebleven. Er wordt gestart met een korte presentatie voordat de wandeling begint. Onder andere zal dan de FlAk bedding bezocht worden waarvan vorig jaar de restauratie is afgerond.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maasflottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd de konvooivaart op Antwerpen aangevallen.

Kustbatterij
Deze rondleiding organiseert men al de nodige keren, maar blijft nog altijd boeien, er is immers heel veel te zien. Elke eerste zondag van de maand herhaalt zich deze activiteit tot en met oktober. Deze rondleiding is dus alweer de één na laatste van 2019. Om 13:00 uur start deze rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde de Hellevoetse vestinghaven. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 teruggeplaatst op zijn originele plek.

De kazerne Haerlem, waar de artilleristen voor het kustgeschut hun onderdak vonden, wordt ook van binnen bekeken. Daar zult u ook de soldatenkamer bezoeken. Hier kunt u zien hoe een lokaal voor soldaten er rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken.

De kosten voor beide rondleidingen bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info, waarbij u een keuze maakt voor één van de rondleidingen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook reserveren op telefoonnummer: 06 31 25 49 09.

Deel deze pagina: