Live Live

Rondleiding militair erfgoed

Gepubliceerd: Woensdag 27 mei 2020 17:16

Rondleiding militair erfgoed

De Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis gaat vanaf 1 juni weer van start met het geven van rondleidingen. 

Hellevoetsluis - Op zondag 7 juni 2020 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis haar eerste uitgestelde rondleidingen van 2020 over het rijk aanwezige militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis.

Door de maatregelen in het kader van het Corona virus was het eerder niet mogelijk om rondleidingen te organiseren. Inmiddels is dit door de verruiming van de maatregelen weer mogelijk. De stichting heeft hiervoor een protocol opgesteld dat inmiddels is goedgekeurd, zodat men nu van start kan gaan.

Het protocol is te raadplegen op de site: www.fronttaal.info

Sporen van de Tweede Wereldoorlog
Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". De laatste oorlog ligt al 75 achter ons, maar sporen van de impact van deze Tweede Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting zijn achtergebleven. Tijdens de wandeling loopt u met een gids door de vesting waarbij ondermeer de FlAk bedding bezocht zal worden. Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut.

Ook zal worden stil gestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maasflottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd de konvooivaart op Antwerpen aangevallen nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot Antwerpen had gegeven aan de geallieerden.

Kustbatterij
Deze rondleiding organiseert men al de nodige keren, maar blijft nog altijd boeien, er is immers heel veel te zien. Elke eerste zondag van de maand herhaalt zich deze activiteit tot en met oktober. Uiteraard afhankelijk van de situatie rondom het Corona virus. Om 13:00 uur start deze rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en zal het tijdsbeeld behandelen van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vestinghaven. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 teruggeplaatst op zijn originele plek. De loop is authentiek, het affuit een reproductie.

Ook ondergronds is er het nodige zien, u zult dit ervaren door een bezoek aan de caponnière. Vanuit dit object werd de kustbatterij beschermd en de mijnen in het Haringvliet bediend.

De kosten voor de rondleidingen bedragen elk € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info, waarbij u een keuze maakt voor één van de rondleidingen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.

Deel deze pagina: