Live Live

Rondleidingen erfgoed

Gepubliceerd: Maandag 26 juli 2021 09:09

Rondleidingen erfgoed

Door de coronamaatregelen dient er vooraf te worden aangemeld voor alle rondleidingen. 

Hellevoetsluis - Op zondag 1 augustus 2021 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis weer rondleidingen over het rijk aanwezige militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis. Speciaal tijdens deze rondleiding is een uniek kanon te bekijken. Daarnaast kunnen kinderen speuren over de wallen naar verborgen letters.

Speurtocht voor kinderen

Op zondagmiddag 1 augustus 2021 is er bij Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis weer een fotospeurtocht over de wallen, de verdedigingswerken van Hellevoetsluis.

Kinderen gaan in groepjes met hun ouders of begeleiders op zoek naar diverse objecten aan de hand van foto's. Bij die objecten zijn foto's verstopt met een letter. Als alle letters gevonden zijn kunnen die in een puzzel verwerkt worden.

Speuren over de wallen dus en spelenderwijs kennis opdoen over dit bijzondere militaire erfgoed.

Door de coronamaatregelen dient er vooraf te worden aangemeld. Elk kwartier kunnen er groepjes starten. De eerste mogelijkheid is om 13:30 uur.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". De laatste oorlog ligt al 76 jaar achter ons, maar sporen van de impact van deze Wereld Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting nog altijd aanwezig zijn.

Tijdens de wandeling loopt u met een gids door de vesting waarbij ondermeer de FlAk bedding bezocht zal worden. Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut.

Ook zal worden stilgestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maas Flottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd getracht om schepen van de konvooivaart op Antwerpen tot zinken te brengen. Dit nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot Antwerpen had opgeleverd voor de geallieerden.

Kustbatterij

Tijdens deze rondleiding is het veldstuk te zien, een uniek kanon voor Hellevoetsluis. Het kanon staat op een radaffuit en is een 83% replica van het origineel.

Tijdens de rondleiding die start om 13:00 uur kunt u dit kanon bewonderen. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en behandelt het tijdsbeeld van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vesting haven. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids. Dit kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 gereconstrueerd en teruggeplaatst op zijn originele plek op de vestingwallen van Hellevoetsluis.

Ook ondergronds is er het nodige te zien, daarvoor staat een bezoek aan de caponnière gepland. Vanuit dit object werd de kustbatterij beschermd en de mijnen in het Haringvliet bediend. Het is in deze ruimte dat u het veldstuk kunt bekijken.

Kosten en aanmelden

De kosten voor de rondleidingen bedragen elk € 4,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. Inschrijving voor de speurtocht is per gezin (personen van één en hetzelfde adres). De kosten bedrag € 2,50 per kind.

Aanmelden voor deze drie activiteiten is noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via de site https://www.fronttaal.info, navigeert u dan naar "Bezoekersinformatie" en vervolgens naar "activiteiten".

Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.

Deel deze pagina: