Live Live

Schaapskudde weer terug in de duinen

Gepubliceerd: Zondag 06 september 2020 18:15

Schaapskudde weer terug in de duinen

Let erop uw hond aan de lijn te houden bij het passeren van de kudde!

Rockanje - Sinds 1 september is schaapskudde Westvoorne weer begonnen met de begrazing tussen 1e en 2e slag in Rockanje.

Door het inzetten van de kudde kan het natuurgebied op natuurlijke manier worden gemaaid. Alle kruiden, planten en opschot wordt door de kudde gegeten en de zaden worden door de hoeven, wol en ontlasting weer verspreid. Hierdoor zal op lange termijn de vegetatie van het gebied veranderen in een prachtig open duingebied met bijzondere planten.

De kudde wordt begeleid door schaapsherderrin Carlette van Schaick met haar twee honden Charlie en Bill. Zij is de eigenaresse van de kudde en heeft dit project vorig jaar opgezet in samenwerking met gemeente Westvoorne. Wanneer de begrazing tussen 1e en 2e slag klaar is zal de kudde doortrekken naar de kleine Hevering bij Restaurant de Meidoorn en Tenellaplas in Rockanje .


De kudde is een grote meerwaarde op toeristisch en ecologisch vlak. De kudde is iedere dag te bezoeken in de duinen. Zo kan men een dag op stap met de herder, er kunnen workshops worden geven bij de kudde en de educatieve waarde voor kinderen over de kudde en het beroep. Carlette heeft als droom een schaapskooi in Westvoorne waar de kudde iedere dag vanaf vertrekt, een bezoekerscentrum voor toeristen en lokale bevolking.

Wanneer je de kudde tegenkomt kan je altijd vragen voor een foto met de schapen. Let erop uw hond aan de lijn te houden bij het passeren van de kudde. Als u te paard de kudde tegen komt zal de herderrin de kudde rustig houden zodat u makkelijk kan passeren.

Deel deze pagina: